Vilket ris ska jag välja?

Vitt eller brunt, långt eller kort och allt där emellan – vi har koll på riset. Så här köper, lagrar, tillagar och njuter du av detta mångsidiga, läckra gryn.
Publicerad 26 januari 2017

Ris är ett populärt livsmedel. Och inte att undra på: ris är en utmärkt stärkelse, knappt något socker och ett bra komplement till stek, grytor, wok etc. Men till skillnad från vad du trodde när du var barn, så är ris inte bara en hög vita gryn på en tallrik. Urvalet är stort och en välsignelse för alla som vill äta hälsosamt. Följande bör du känna till när det gäller att välja, tillaga och äta ris.

Skillnaden mellan råris/brunt ris och vitt ris

Allt ris befrias först och främst från det oätliga skalet. Det som är kvar är kliet, som ligger utanpå en krämig frövita. Om kliet också tas bort får du vitt ris. Om kliet är kvar blir riset brunt. Alla ristyper kan således vara vitt eller brunt.

Fördelen med råris/brunt ris

Vitt eller brunt – alla typer av ris innehåller samma mängd kalorier, kolhydrater, fett och protein. Den verkliga skillnaden ligger i vitaminerna, mineralerna och fibrerna. När man tar bort kliet för att få vitt ris förlorar grynet B1, B3 och järn.

Men hos "berikat" ris har en eller flera av dessa näringsämnen återförts till grynet under processens gång. Men de vita risgrynen förlorar magnesium och vissa nyttiga fettsyror som inte kan återföras. Brunt ris är också en betydligt bättre fiberkälla: 3,5 gram per 2,5 dl, i motsats till 0,6 gram för vitt ris.


Risgrynens längd spelar roll

Risgryn kategoriseras oftast som kort-, medel- eller långkornigt. Arborio är till exempel medelkornigt ris och basmati är ett långkornigt. Sushiris är nästan alltid ett kortkornigt gryn. Men i motsats till vad du kanske tror så syftar kategoriseringen på grynets innehåll av stärkelse och inte på den faktiska längden. Det vill säga ett kortkornigt ris blir klibbigt när man kokar det, ett långkornigt känns torrare och mer kompakt, och Arborio som är ett medelkornigt risgryn, har en bra balans av tuggmotstånd och klibbighet (t.ex. risotto).

Varje risgryn har sin plats


Långkornigt ris

I allmänhet används långkornigt ris som basmati och jasmine till pilaff, stekt ris och andra rätter där grynen inte ska klibba ihop. Det är också det bästa valet när man bara vill ha lite stärkelse till en maträtt.

Medelkornigt ris

Medelkornigt ris passar bättre till paella, grytor och rispudding. Grynen har lite klibbighet, som håller ihop såsen och gör rätten lite tjockare. Risotto kan förresten bara göras på ett medelkornigt risgryn.

Kortkornigt ris

Kortkornigt ris passar bäst till friterade riskakor, sushi och kladdiga thaidesserter. Men ett klibbigt, kortkornigt ris passar också perfekt till kryddiga sydöstasiatiska rätter som thailändsk eller vietnamesisk curry.

Förvaringstips

När ett paket har öppnats bör riset överföras till en förslutningsbar plastpåse eller en glasburk med lock. Om du inte tänker äta upp det under det närmaste året bör du inte köpa 10-kilossäckar. Ohyra i skafferiet kommer oftast från ägg som ligger vilande i risgrynen. Brunt ris härsknar fortare än vitt, på grund av kliets fettsyror och oljor. Lukta alltid på brunt ris innan du kokar det, så att det inte har en sur, skämd lukt - som härsken olja.


Olika sorters ris


Fullkornsris & Råris/brunt ris

Råris och fullkornsris är samma sak, ett opolerat ris som har hinnan som omsluter riskornet kvar. Ofta förbehandlar man råris för att koktiden ska bli kortare, det riset kallas ofta för fullkornsris. 

Svart & Rött ris 

Det är liksom råris ett opolerat ris som har hinnan som omsluter riskornet kvar. Dessa sorter har alltså en röd eller svart hinna.

Vildris 

Är egentligen ett vilt gräs och inte ett råris. Faktum är att det tillhör ett helt annat släkte, som härstammar från den amerikanska mellanvästern.

Parboiled ris

Ett vitt ris som har förvällts för att reducera koktiden. Näringsämnen har ofta tillsatts hos grynen, även om det innebär en risk för försämrad konsistens.

Snabbris

Ett färdigkokt ris som sedan har torkats. Det är mycket ömtåligt och faller oftast sönder vid kokning. Koktid: 3 min.

Grötris

Grötris är ett rundkornigt ris som används till risgrynsgröt, risgrynspudding etc. När man kokar grötris så kokar kornen sönder och sväller.

Riskokare

I nästan alla asiatiska hem finns en riskokare. Och varför inte? Tillsätt ris och vatten, så ångkokas riset i en försluten miljö. Och riskokaren håller dessutom riset varmt i flera timmar, det vill säga maten är klar när du är redo.


Leta efter:

  • En automatisk varmhållningscykel.
  • Olika inställningar för brunt ris, vitt ris och andra varianter.
  • En teflonbehandlad yta, om du ofta gör klibbigt ris.
  • Ett låsbart lock så att ångan hålls kvar i grytan.
  • Vissa riskokare har en interndator med "fuzzy logic", vilket betyder att riskokaren kan beräkna risgrynets fukthalt och få ett perfekt resultat varje gång.