Vintermat som ger kraft och mod

Vintern är viltgrytornas och rotfrukternas tid. Det är högsäsong för att kura i soffan med bok och rykande tekopp, samtidigt som maten sköter sig själv på spisen.
Publicerad 16 januari 2017

Spar både tid, pengar och inte minst Points genom att tänka i termer av vintermat. Fyll förråden med det som är i säsong. Rotselleri, morötter, palsternackor, rödbetor, sötpotatis och lök för att nämna några.

Titta efter långkoksvänliga köttbitar i frysdisken, gärna av vilt som är magert. Framdelskött som högrev lämpar sig extra bra till grytor. Viltfärs är också ett bra alternativ till köttbullarna, köttfärssåsen och gulaschsoppan.

När vintern känns långdragen och snuvorna avlöser varandra är det extra viktigt att peppa sig själv med värmande och stärkande mat. Använd ingredienser som bygger upp immunförsvaret. Vitlök, ingefära, chili, gurkmeja och cayennepeppar anses alla vara inflammationsdämpande. Brysselkål, spenat, mangold och lök bara kryllar av vitaminer, mineraler, antioxidanter och såklart fibrer.

Investera i en ledig dag och laga några rejäla storkok och frys in i olika portionsstorlekar. Tänk så skönt att slippa tänka på matlagning och planering varenda dag!

Kom ihåg vilken källa till njutning och välmående själva måltiden är. Den stund du sitter vid matbordet, ta vara på den. Ät långsamt, lägg upp lagom stora portioner och ät inte för sent på kvällen!

Till sist! Lägg tiden du har sparat på att träna en gång extra! Gärna utomhus mitt på dagen så du får allt dagsljus du behöver. Och inte minst - stretcha och slappna av lite längre än vanligt.