Din träning blir lättare med en lättare kropp

Att börja träna kan kännas tungt i början - men börja lugnt så kommer det snart att kännas lättare!
Publicerad 27 augusti 2019

En viktminskning på några kilon medför flera fördelar för din hälsa, och även för din träning. För i takt med att kilona rasar (och det behöver inte handla om så många kilon) så blir också träningen lättare. En otränad person, som kanske dessutom har några kilos övervikt, kan och ska inte gå från  0 till 100 på en gång. Då kommer träningen bara kännas jobbig och det finns stor risk för att man inte fortsätter röra på sig. Det gäller att börja lugnt och långsamt och öka intensiteten i takt med att kroppen blir lättare. Det kan vara värt att tänka på det, när stegen känns tunga och flåset svider, att all motion blir både lättare och roligare i takt med att du går ner i vikt. Promenera, ägna dig åt simning eller ta fram din cykel – alla dessa tre är skonsamma träningsformer som passar perfekt för dig som vill motionera för att gå ner i vikt. Här förklarar vi mer!


Börja lugnt med att promenera
Att jogga är belastande för knäleden, så är du otränad är det bäst att börja med att promenera.  Gå av bussen en hållplats tidigare, ta trapporna istället för hissen eller promenera med en kollega på lunchen. Satsa på en halvtimme om dagen i början och öka sedan både intensitet och distans över tid. Så småningom kan du börja jogga kortare sträckor, som sedan blir längre och längre utan att det känns så mycket jobbigare. Prova gärna vårt program "Från 0 till 5 km på 6 veckor". Snart är du inne i en positiv spiral och i takt med att du går ner i vikt kommer det även gå lättare att börja jogga. Linda, en av våra medlemmar, gick ner 7 kilo och såg fantastiska resultat i löpspåret. 


Att simma är skonsamt för hela kroppen
När vi simmar väger vi bara tio procent av vår normala kroppsvikt, vilket innebär en mycket liten belastning på leder och ligament. Simmar du minst 25 minuter per gång – satsa gärna på det dubbla – så får du igång fettförbränningen och ökar muskelmassan. Detta kommer att bidra till minskade kilon på vågen och ett betydligt snabbare och bättre resultat även i bassängen. Läs gärna mer om simning som motion

 

Cykla mer i din vardag och på fritiden
Har du en cykel är cykling också ett enkelt sätt att komma igång med din vardagsmotion. Ju lägre vikt du har på kropp och cykel, desto snabbare kommer du också att cykla. Visst går det att spara in på vikten genom att satsa på en cykel med lätta däck, hjul och slangar – men det allra mest effektiva är att minska överflödiga kilon på din egen kropp. Och det kommer du att göra! När det gäller viktnedgång är det bra om du varierar cyklingen med intervaller och långa distanser för att verkligen ta ut dig och få igång förbränningen. Fortfarande inte motiverad? Läs 5 anledningar att cykla till jobbet.