Keto och LCHF, varför är ViktVäktarna® ett bättre alternativ?

Här vill vi visa på skillnaderna mellan Keto/LCFH och ViktVäktarna så att du kan göra rätt val för just dig.
Publicerad 23 augusti 2019

Både Keto och LCHF är dieter som bygger på en låg andel kolhydrater och en hög andel fett. LCHF står för Low Carb and High Fat och går ut på att äta mindre kolhydrater och mer fett och protein. Minskat kolhydratintag leder till minskat kaloriintag och istället äter man protein och fett som mättar bra. LCHF betonar att smör, grädde och andra källor till mättat fett gör nytta i kroppen och stärker förbränningen. Dieten har fått kritik för sin fokusering på fett, medan det råder en diskussion kring huruvida det mättade fettet är så ohälsosamt som vi tidigare trott. LCHF brukar förklaras som en något mer light version än Keto men Keto är den vanliga termen för vad man egentligen kallar den ketogena dieten. Grunderna i keto/LCHF-dieten är att hålla sig till 70-80 % fett men den gör ingen skillnad på hälsosamma och ohälsosamma fetter, cirka 10-20 % protein och cirka 5-10 % kolhydrater. 

Även om keto är trendigt så är sanningen att det är en restriktiv diet som är svår att hålla sig till i det långa loppet. Den saknar också vetenskapliga bevis som ViktVäktarna har. 

ViktVäktarnas Pointssystem särskiljer hälsosamma fetter och kolhydrater från de som inte är så hälsosamma. All mat och dryck har ett Pointsvärde, som är baserat på innehållet av kalorier, mättat fett, socker och protein. Livsmedel som innehåller mer socker och/eller mer mättat fett har ett högre Pointsvärde. Livsmedel som har mer protein har lägre Pointsvärde. Genom att välja mat med lågt Pointsvärde kommer du automatiskt bli guidad att äta mer hälsosamt.

ViktVäktarna är ett hållbart alternativ som tillåter dig att fortsätta äta den maten som du älskar. Ingen mat är förbjuden, till skillnad från keto som utesluter de flesta kolhydrater. 

För att beskriva vad som sker i kroppen när du äter en lågkolhydratskost är att du får de flesta av dina kalorier från fett vilket tvingar din kropp till ett tillstånd som kallas ketos, vilket betyder att din kropp hämtar sin energi från ketoner istället för glukos.

Vad är ketos?

För att förstå ketos är det bra att veta hur din kropp använder sig av energi från maten du äter. Cellerna i kroppen föredrar att använda glukos (socker från kolhydraterna du äter) som en energikälla. När du drastiskt minskar antalet kolhydrater du äter och ersätter dem med fett går kroppen in i ett tillstånd som kallas ketos. Detta innebär att levern börjar producera ketonkroppar från lagrade fetter som kommer att användas som en energikälla i frånvaro av glukos och därigenom bränna fett istället för kolhydrater. Men vad som är viktigt att komma ihåg är att oavsett om du äter en hög eller låg kolhydratskost kommer du gå ner i vikt så länge du får i dig färre kalorier än du gör av med.

10 anledningar att välja ViktVäktarna istället för keto-dieten

 1. Keto är en komplex gör-det-själv metod som förbjuder de flesta kolhydrater och uppmuntrar dig att äta mycket fett, inklusive mättat fett som är ohälsosamt. ViktVäktarna har bevisats vara dubbelt så effektivt för att gå ner i vikt än att göra det på egen hand.
 2. Keto är svårt att följa eftersom många livsmedel är förbjudna. Att hålla fast vid en diet som består till största delen av fett och väldigt lite kolhydrater är svårt i det långa loppet. Kolhydrater med
  hälsofördelar finns inte bara i fullkornsprodukter utan även i frukt och grönsaker. Med ViktVäktarna kan du äta allt och ändå gå ner i vikt. Det blir även lättare att följa i längden eftersom du
  kan fortsätta äta din favoritmat.
 3. Keto-dieten har högt innehåll av mättade fetter vilket kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer. (Källa: Study by Harvard School of Public Health, 2018)
 4. Keto-dieten följer inte Livsmedelsverkets rekommendationer. ViktVäktarnas program baseras på dessa rekommendationer; att äta varierat med en bra balans av frukt och grönsaker, magra proteinkällor och begränsa intaget av mättat fett.
 5. ViktVäktarna har rankats #1 “Bästa dieten för viktminskning” för nionde året i rad av U.S. News & World Report Rankings. Keto är #23.
 6. Keto är utmanande för dig som är vegetarian eller vegan. De flesta livsmedel som rekommenderas i Keto-dieten är animaliska, inklusive smör, kött, ost och feta mejeriprodukter. ViktVäktarna fungerar bra med en växtbaserad diet.
 7. Att äta med vänner och ute på restaurang fungerar mycket bättre med ViktVäktarna eftersom ingen mat är förbjuden och du har en Pointsbudget att spendera som du vill.
 8. Keto erbjuder dåligt med socialt stöd. ViktVäktarna erbjuder en egen social plattform - Community - som är tillgängligt via appen för alla medlemmar. Dessutom får du som besöker oss stöd från en coach.
 9. ViktVäktarna backas av forskning med 100 publicerade studier och flera kliniska tester som visar att WW är mer effektivt för viktminskning än självhjälpsmetoder, universitetsbaserade behandlingar eller läkares rekommendationer. ViktVäktarna är även effektivt för de som lider av diabetes och prediabetes.
 10. ViktVäktarna erbjuder mycket mer än vad keto gör! Vi samarbetar och samverkar med andra verksamheter som främjar hälsosamma vanor.

Nyckeln till att gå ner i vikt och hålla vikten på lång sikt är att gradvis ändra dina matvanor och göra fler hälsosamma val, röra på dig lite mer varje dag och skifta mindset så att du kan tackla motgångar
och utmaningar på ett hållbart sätt under din viktresa.