Mindful eating: tips för att komma igång

Mindful eating är en form av mindfulness som kan hjälpa dig när du vill gå ner i vikt. Lär dig äta efter kroppens behov - utan förbud!
Publicerad 19 februari 2018

Vad är mindful eating?

Med mindful eating väcks frågan om vad du har för inställning till mat, till själva ätupplevelsen. Vilka känslor den väcker den och om dessa känslor påverkar din vikt. Det handlar inte om att kritisera sig själv, utan reflektera och att skapa ett sunt förhållningssätt till maten, ätandet, måltiden, och i förlängningen, tillvaron och hela livet!

Varför ska jag prova mindful eating?

Mindful eating fokuserar inte bara på vad du äter, utan hur du äter. Poängen är att du med tiden och träningen blir medveten, och genom små enkla förändringar - som att äta bara när du är hungrig - får lättare att gå ner i vikt.

Du kan träna upp dig i att lyssna på kroppens signaler - och lita på dem - så att du vet när du är hungrig och när du är mätt. Ett exempel är att känna skillnad på fysisk och känslomässig hunger.

Övningar för att komma igång med mindful eating!

Lär dig förstå när du är hungrig
Blunda och känn inåt. Är du hungrig överhuvudtaget? Var i kroppen känner du det? Vad är det du känner? Hur hungrig på en skala 1-10 är du?


Ät långsamt - lägg ner bestick
Upplev maten med munnen. Känn efter konsistens, temperatur, smaker som förändras medan du tuggar. Prova att blunda någon gång och notera eventuella skillnader.


För dagbok över vad du äter
Prova under några dagar att anteckna lite efter varje måltid eller någon gång varje dag.


Försök svara på frågorna:

  • Varför åt du? Hungrig eller sugen? Uttråkad eller ledsen?
  • Hur åt du? I lugn och ro eller under press i en stimmig miljö? I soffan? Vid datorn?
  • Hur kände du dig?


Som ViktVäktare är det enkelt eftersom du ändå registrerar dina Points dagligen.