ViktVäktarna - Linsgryta med blomkål och jordnötter

Linsgryta med blomkål och jordnötter

9
Points®
Total tid
40 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
20 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Hur får man barnen att gilla linsgryta? Vi skulle vilja säga att det är genom denna rätt, men fegade ur. Vad vi kan säga är däremot att gillar de inte denna linsgryta, gillar de förmodligen ingen linsgryta. För den är krämig, den innehåller jordnötter och den är smaksatt av curry. Och allt detta är ju väldigt publikfriande.

Ingredienser

Champinjoner

300 g

Lök

1 st, gul/gula

Chilipeppar

1 st, röd/röda

Jordnötter, salta

1 dl

Rapsolja

2 tsk

Vitlök

2 klyfta(or)

Currypasta

1 msk, röd

Kokosmjölk, lätt

4 dl

Vatten

3 dl

Röda torra linser

2 dl

Socker

2 tsk

Curry

2 tsk

Japansk soja

2 tsk

Citron

1 st

Blomkål

1 medelstor(t)/medelstora

Sockerärter

150 g

Instruktioner

  1. Dela champinjoner i ganska stora bitar, hacka lök och finhacka chili. Mixa eller finhacka jordnötter.
  2. Värm olja i en djup panna och stek svamp och lök en stund. Tillsätt chili, jordnötter, finriven vitlök och currypasta och låt steka med 30 sekunder under omrörning.
  3. Tillsätt kokosmjölk, vatten, linser, socker, curry och soja. Koka upp och låt sjuda tills linserna börjar mjukna. Spä ev. med mer vatten och smaka av med pressad citron, salt och peppar.
  4. Skär blomkål i buketter och skiva blomkålsbladen. Blanda ner i grytan och låt sjuda tills de är mjuka, ca 5 minuter.
  5. Servera grytan med strimlade sockerärter.

Anteckning

Servera gärna med naanbröd. Det är också väldigt gott att låta blomkålen rostas i ugnen tills den fått färg innan den blandas ner i grytan.