Foto av Brasilianska empanadas med kryddig tomatsalsa från WW ViktVäktarna

Brasilianska empanadas med kryddig tomatsalsa

11
Points®
Total tid
1 tim 15 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
8
Svårighetsgrad
Medel
Empanadas är latinamerikas svar på pirogen. Fyllningen varierar, precis som med pirogen. Här har vi valt en klassisk köttfärsfyllning, men testa gärna olika varianter. Grönsaker, bönor och ost är vanliga inslag.

Ingredienser

Vetemjöl

6¼ dl

Bakpulver

1½ tsk

Salt

½ tsk

Margarin flytande 80%

100 g

Mjölk 1,5%

1½ dl

Lök

3 st, gul/gula

Nötfärs 10%

200 g

Vitlök

3 klyfta(or)

Olivolja

1 msk

Paprikapulver

2 tsk

Kryddnejlika

1 krm, mald

Vatten

½ dl

Tomatpuré

1 msk

Oliver i saltlag

10 stor(t)/stora

Chilipeppar

1 st, röd/röda

Tomater, hela konserverade

2 förp

Instruktioner

  1. Blanda ihop mjöl, bakpulver, salt, margarin och mjölk och knåda ihop till en smidig deg, Låt vila 30 min i rumstemperatur.
  2. Hacka 1 lök och stek tillsammans med färs och 1 pressad vitlöksklyfta i olja. Krydda med salt, peppar, paprikapulver och nejlika. Tillsätt vatten och tomatpuré. Grovhacka oliverna och blanda ner.
  3. Forma degen till 8 bullar och kavla ut mellan två bakplåtspapper till rundningar (ca 15 cm i diameter). Klicka ut färsfyllningen på ena sidan och vik ihop till en empanada. Tryck ihop kanterna ordentligt. Tillaga dem på en bakplåtspappersklädd plåt mitt i ugnen på 200° ca 20 min.
  4. Hacka 2 lökar och chili fint. Blanda med tomater och pressad vitlök i en kastrull. Smaka av med salt och peppar och låt sjuda på svag värme tills den tjocknar något. Servera till empanadas.