ViktVäktarna - Chili con carne med choklad

Chili con carne med choklad

9
Points®
Total tid
2 tim 45 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
2 tim 30 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En klassisk chili con carne på högrev som får koka sig mört och sedan få sällskap av bönor. Hemligheten bakom denna version är att lite choklad får smälta ner i slutet och skapa en mustigare gryta. Dessutom hjälper chokladen till att balansera ut syran från tomaterna.

Ingredienser

Nöt högrev (fett bortskuret)

600 g

Rapsolja

1 msk

Lök

1 st, gul/gula

Vitlök

1 klyfta(or)

Paprika

1 st, röd

Chilipeppar

1 st, röd/röda

Krossade tomater

1 förp

Matlagningsvin, rött

2 dl

Köttfond

2 msk, gärna oxfond

Choklad mörk

20 g

Farinsocker

1 tsk

Citron

1 tsk, pressad

Svarta bönor, konserv

1 burk(ar), avrunnen/avrunnet, gärna blandade

Instruktioner

  1. Putsa köttet och skär i mindre bitar (ca 2x2 cm). Krydda med salt och peppar.
  2. Värm hälften av oljan i en panna och bryn köttet i omgångar tills det fått färg. Lägg över i en gryta.
  3. Hacka lök, vitlök, paprika och chili.
  4. Värm resterande olja i en panna och fräs grönsakerna. Lägg därefter över i grytan med kött. Tillsätt krossade tomater, matlagningsvin och fond. Koka upp och låt sedan sjuda på låg värme under lock tills köttet är mört, ca 1 ½ timme. Ta av locket och låt sjuda ytterligare 20 minuter.
  5. Tillsätt choklad, socker, pressad citron och sköljda och avrunna bönor. Låt chokladen smälta och bönorna bli varma. Smaka av med salt och peppar.

Anteckning

Använd gärna olika typer av chili. Rökt chipotle, torkat chilipulver och färsk chili tillsammans ger grytan en mer komplex smakbild och ett härligt djup! Servera gärna med en klick gräddfil och god sallad.