Foto av Crostata med äpple och smuldeg från WW ViktVäktarna

Crostata med äpple och smuldeg

9
9
8
SmartPoints per portion
Total tid
1 tim 45 min
Förberedelse
25 min
Tillagningstid
50 min
Portioner
10
Svårighetsgrad
Medel
Crostata är en traditionell italiensk fruktpaj som är otroligt tacksam att göra, då den ska se rustik ut. Alltså, ju slarvigare – desto bättre!

Ingredienser

Vetemjöl

180 g

Socker

1 msk

Salt

½ tsk

Rapsolja

4 msk

Smör

15 g, kallt

Vatten

3 msk, kallt

Rörsocker

60 g

Vetemjöl

45 g

Havregryn

20 g

Smör

15 g, rumsvarmt

Kanel

¾ tsk

Äpple

3 medelstor(t)/medelstora

Russin

65 g

Socker

20 g

Vetemjöl

1 msk

Instruktioner

  1. Blanda ihop 180 g mjöl, 1 msk socker och salt i en matberedare. Tärna 15 g smör och tillsätt tillsammans med 3 msk olja. Pulsa till en smulig deg. Tillsätt vatten, lite i taget, samtidigt som matberedaren är igång tills du får en smidig deg. Rulla ihop till en boll och tryck till så att den blir platt. Klä in i plastfolie och ställ i kylen minst 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 175°.
  3. Blanda ihop rörsocker, 45 g mjöl, havregryn, 15 g smör, 1 msk olja och kanel till en smulig deg.
  4. Skala och skiva äpple och blanda ihop med russin, 20 g socker och 1 msk mjöl.
  5. Bre ut äpplefyllningen på pajdegen, lämna ca 4 cm av kanten fri. Fördela smuldegen över äpplefyllningen och vik upp kanterna på pajdegen, delvis över fyllningen.
  6. Sätt in i nedre delen av ugnen tills äpplena är mjuka och kakan är gyllene, ca 50 minuter. Låt svalna.

Anteckning

Servera gärna pajen med en klick vaniljkvarg, vaniljsås eller glass.