ViktVäktarna - Fried rice med rökt skinka

Fried rice med rökt skinka

7
Points®
Total tid
15 min
Förberedelse
5 min
Tillagningstid
10 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Fried rice är nog den finaste vardagshjälte vi har! Koka alltid upp lite extra ris när ni ska äta det och släng ihop den snabbaste middagen med vad som finns i kylen när tiden är knapp. Här med skinka och grönsaker.

Ingredienser

Morot

2 medelstor(t)/medelstora

Paprika

1 st

Salladslök

3 st

Sesamolja

2 tsk

Basmatiris kokt

6 dl, kallt (ca 2 dl okokt ris)

Skinka

180 g, strimlad rökt skinka

Japansk soja

3 msk

Fisksås (orientalisk)

1 msk

Risvinäger

1 tsk

Socker

1 tsk

Ägg

2 st

Instruktioner

  1. Tärna morötter och paprika smått. Strimla salladslök.
  2. Hetta upp olja i en djup panna och stek morötterna ett par minuter. Tillsätt riset, paprikan, det vita på salladslöken och skinkan och stek på hög värme tills det fått lite yta.
  3. Blanda under tiden ihop soja, fisksås, vinäger och socker.
  4. Gör lite plats i pannan och knäck ner äggen, låt dem stekas en stund och blanda sedan runt med det andra. Häll på såsen och låt allt bli varmt.
  5. Servera toppat med det gröna på salladslöken.

Anteckning

Har du inte risvinäger, ersätt med vitvinsvinäger eller lite pressad lime eller citron. Tänk på att kyla ned riset snabbt när du kokat det kvällen innan så att inte bakterien Bacillus cereus gror ut. Låt det bara svalna kort och ställ sedan in i kylen, så håller det sig några dagar (om kylen håller 4°).