ViktVäktarna - Hoisinkycklingbullar med ris

Hoisinkycklingbullar med ris

12
Points®
Total tid
1 tim 5 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Ett bra exempel på hur köttbullar kan användas till annat än bara mos eller tomatsås. Här får de stekas tillsammans med en klibbig och smakrik sås och sedan serveras med fräscha grönsaker och ris.

Ingredienser

Lök

1 st, gul/gula

Margarin flytande 80%

1 tsk

Vitlök

1 klyfta(or)

Ströbröd (skorpmjöl)

3 msk

Mjölk 0,5%

3 msk

Kycklingfärs 5%

500 g

Ägg

1 st

Salt

1 tsk

Svartpeppar

tsk

Basmatiris okokt (100% fullkorn)

2 dl

Hoisinsås

1 dl

Vatten

3 msk

Risvinäger

1 msk

Honung, flytande

½ msk

Ingefära

2 tsk, finhackad

Vitlök

1 klyfta(or)

Pak choi

3 st

Rapsolja

2 tsk

Sockerärter

100 g

Chilipeppar

1 st, röd/röda

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Finhacka lök.
  3. Värm margarin i en panna och fräs löken tills den mjuknat, ca 10 minuter. Riv ner 1 vitlöksklyfta precis på slutet och låt steka med hastigt. Ta upp från pannan och låt svalna.
  4. Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla en stund.
  5. Lägg färsen i en stor bunke och blanda ner ströbröd- och mjölkblandningen, löken, uppvispat ägg, salt och peppar. Blanda ordentligt och forma 16 köttbullar med blöta händer.
  6. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen tills de fått färg och är genomstekta, ca 30 minuter.
  7. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
  8. Vispa ihop hoisinsås, vatten, vinäger, honung och hälften av ingefäran.
  9. Skiva 1 vitlöksklyfta tunt och klyfta pak choi i fyra delar.
  10. Värm olja i en djup panna (med lock). Fräs vitlök och resterande ingefära 30 sekunder under omrörning. Lägg ner pak choi och häll på 3 msk vatten. Sätt på locket och låt ånga ca 4 minuter. Ta bort locket och blanda ner sockerärter, låt steka med 2 minuter.
  11. Ta upp grönsakerna ur pannan och lägg i köttbullarna. Blanda ner såsen och låt steka med tills den är klibbig, ca 2 minuter. Servera köttbullarna med ris och grönsaker. Toppa med strimlad chili.