ViktVäktarna - Klassisk potatisgratäng

Klassisk potatisgratäng

8
Points®
Total tid
0 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Inte mycket kan överträffa en klassisk potatisgratäng till en rejäl bit kött! Här är ett enkelt, gott och krämigt recept på potatisgratäng.

Ingredienser

Potatis

800 g

Purjolök

½ medelstor(t)/medelstora

Vitlök

2 klyfta(or)

Margarin flytande 80%

2 tsk

Mjölk 0,5%

5 dl

Parmesanost

1½ dl

Instruktioner

  1. Skala potatis och skiva tunt, gärna med mandolin. Strimla purjolök. Pressa vitlök.
  2. Fräs purjolök och vitlök i en gryta med hälften av margarinet utan att få färg. Häll på mjölk och låt bli varmt. Salta och peppra och lägg i potatis, låt sjuda ca 25 minuter. Rör om då och då.
  3. Sätt ugnen på 180°.
  4. Smörj en ugnsfast form med resterande margarin och häll ned hälften av potatisen, strö över ⅓ av osten och lägg därefter på resterande potatis. Toppa med resterande ost och grädda i ugnen i ca 10 minuter tills den fått fin färg.

Anteckning

Ersätt en del av potatisen i potatisgratängen med andra rotfrukter, t ex morot, kålrot eller rotselleri.