Foto av Lammytterfilé med svartvinbärssås från WW ViktVäktarna

Lammytterfilé med svartvinbärssås

16
Points®
Total tid
50 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Lamm blir alltmer populärt igen - den här lammytterfilén går inte av för hackor. Servera med den läcka svartvinbärssåsen.

Ingredienser

Lammfilé

600 g

Vitlök

1 klyfta(or)

Rosmarin

2 tsk

Margarin flytande 80%

2 tsk

Potatis

8 st

Palsternacka

4 medelstor(t)/medelstora

Morot

4 medelstor(t)/medelstora

Socker

1½ msk

Balsamvinäger

1½ msk

Saft (koncentrerad)

½ dl, svart vinbär

Vin, rött 11%

4 dl

Kalvfond

2 msk

Majsstärkelse (redning)

1 msk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°. Putsa filén. Pressa vitlök och blanda med rosmarin, salt och peppar. Gnid in filén med kryddorna. Bryn filén runt om i margarin i en stekpanna. Lägg över den i en ugnsfast form. Skala och dela potatis, palsternackor och morötter. Lägg rotsakerna runt om filén i formen. Ställ in formen ca 20 minuter mitt i ugnen. Köttets innertemperatur ska vara 65° för att få det perfekt rosa. Häll socker i en kastrull och smält det till ljusbrunt. Häll på vinäger och saft. Tänkt på att det kan skvätta mycket så att du inte bränner dig. Häll på rödvin och kalvfond. Låt skyn koka i tio minuter. Rör i såsredning och låt koka upp så att skyn tjocknar något. Smaka av med salt och peppar. Ta ut köttet och låt det stå några minuter innan du skär det i skivor. Servera lammet med rotsaker och svartvinbärssås.