Foto av Paella från WW ViktVäktarna

Paella

9
Points®
Total tid
1 tim
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
40 min
Portioner
8
Svårighetsgrad
Medel
Spaniens nationalrätt nummer ett går att variera i det oändliga, helt efter egen smak. Vad som inte får uteslutas är saffran och citron!

Ingredienser

Hönsbuljongtärning

2 st

Saffran

½ pkt, 0,5 gram

Lök

1 st, gul/gula, stor

Paprika

1 st, röd

Kycklinglårfilé

500 g

Olivolja

3 msk

Vitlök

2 klyfta(or)

Paprikapulver

1 tsk, rökt

Matlagningsvin, vitt

2 dl

Ris, rundkornigt, okokt

300 g, paellaris eller risottoris

Tomater, hela konserverade

1 förp, skalade plommontomater

Blåmusslor i nät ca 1 kg

½ förp, avser rå vikt och ätlig del, tvättade

Skalade räkor

300 g

Gröna ärter

100 g, frysta

Citron

3 st

Persilja

1 knippe(n)

Instruktioner

  1. Smula buljongtärningarna i en kastrull och häll på 1 liter vatten. Koka upp, lägg i saffran och håll varmt.
  2. Skala och finhacka lök, tärna paprika och dela kycklingen i stora bitar.
  3. Hetta upp en paellapanna eller en traktörpanna. Lägg i olivolja, lök, paprika och kycklingen. Stek på medelhög värme i 5 minuter. Tillsätt pressad vitlök, paprikapulver och rör om. Häll på matlagningsvinet och lägg i riset. Rör om tills vinet har kokat in i riset och pannan nästan är torr.
  4. Lägg i grovtärnade plommontomater och hälften av saffransbuljongen. Salta och peppra, sänk värmen och låt paellan puttra i 10 minuter. Rör om då och då. Slå på resten av buljongen när nästan all vätska har försvunnit in i riset och rör om en sista gång.
  5. Lägg på blåmusslorna, räkorna och ärtorna. Sätt på locket eller täck pannan med folie och låt allt koka på låg värme i 10-15 minuter tills riset är klart och musslorna öppnat sig. Pressa över en citron, klyfta de andra två och garnera. Toppa med finhackad persilja.

Anteckning

Försök att få till ett gyllene lager av karamelliserat ris i botten av pannan. Det kallas för “socarrat” och är enligt spanjorerna den bästa delen av paellan.