ViktVäktarna - Risonirisotto med tomat och saffran

Risonirisotto med tomat och saffran

12
Points®
Total tid
2 tim 10 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
2 tim
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Risotto gjord på risoni är en lite snabbare variant på den krämiga klassikern som brukar gå hem hos alla. Denna variant är gjord med en hemmakokt tomatbuljong, saffran och timjan och serveras med semitorkade tomater, mozzarella och mandel. En riktig festrätt!

Ingredienser

Cocktailtomater

400 g

Olivolja

1 msk

Tomat

4 st, ekologiska kvisttomater (kvisten ska användas)

Morot

1 medelstor(t)/medelstora

Lök

2 st, gul/gula

Vitlök

1 klyfta(or)

Tomatpuré

3 msk

Salt

2 tsk

Timjan

2 tsk, torkad

Socker

1 tsk

Vatten

8 dl

Pasta okokt (risoni)

3 dl

Saffran

1 pkt

Matlagningsvin, vitt

1½ dl

Mozzarella

100 g

Mandel

3 msk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 100° varmluft.
  2. Halvera cocktailtomater och blanda med hälften av olja på en plåt med bakplåtspapper. Salta och sätt in i ugnen 2 timmar.
  3. Dela tomater, slanta morot, finhacka 1 gul lök och vitlöksklyftan. Lägg i en gryta tillsammans med tomatkvistarna, 1 msk tomatpuré, salt, timjan, socker och vatten och koka upp. Koka upp och låt sjuda 10 minuter med locket på glänt. Sila av buljongen och varmhåll den.
  4. Finhacka den andra löken.
  5. Värm resterande olja i en djup panna och fräs löken en stund på medelvärme tills den mjuknat och blivit lite gyllene. Tillsätt resterande tomatpuré och saffran och låt det fräsa med under omrörning 2 minuter. Häll på risoni och vin och låt det koka in.
  6. Sänk värmen på plattan och tillsätt buljongen lite i taget, börja med ca 3 dl, sedan 1 dl efterhand som pastan suger upp buljongen. Rör om ofta. Risonin är klar när den är al dente (det är inte säkert att all buljong gått åt). Konsistensen ska vara lite som en lös gröt. Smaka ev. av med lite salt.
  7. Dra isär mozzarella och blanda ner tillsammans med de torkade tomaterna. Toppa med hackad mandel.