ViktVäktarna - Risotto med lax

Risotto med lax

10
Points®
Total tid
50 min
Förberedelse
5 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Risotto är alltid en bra idé - oavsett om ni ska ha gäster eller bara lite helgmys. Testa denna goda variant med lax, sparris och dill, riktigt fräsch!

Ingredienser

Vatten

8 dl

Fiskbuljongtärning

2 st

Purjolök

1 medelstor(t)/medelstora

Vitlök

1 klyfta(or)

Olivolja

1 msk

Arborioris

2½ dl

Matlagningsvin, vitt

1½ dl

Lax

500 g

Sparris

1 knippe(n)

Olivolja

2 tsk

Parmesanost

1 dl

Dill

2 msk, hackad

Instruktioner

  1. Koka upp vatten med buljongtärningar. Håll buljongen varm.
  2. Strimla purjolök och skiva vitlök, fräs mjuka i olja i en gryta på låg värme utan att de tar färg. Tillsätt ris, höj värmen och låt fräsa med någon minut.
  3. Häll på matlagningsvin och reducera tills ungefär hälften kokat bort, rör om hela tiden. Sänk värmen på plattan och tillsätt buljong lite i taget, börja med ca 3 dl och sedan 1 dl efterhand som riset suger upp buljongen. Rör om ofta. Riset är klart när det är en liten kärna i det (det är inte säkert att all buljong gått åt).
  4. Skär fisken i kuber och skär sparris i bitar. Stek lax och sparris i olja, krydda med salt och citronpeppar. Vänd ner i risotton tillsammans med parmesan och dill.

Anteckning

Tänk på att köpa en riktigt god buljong (eller göra en själv om du känner dig lite extra flitig) då den sätter mycket smak på rätten. Det är också gott att blanda ner rivet skal från 1 citron precis innan servering.