ViktVäktarna - Risotto med ugnsrostade gulbetor och svamp

Risotto med ugnsrostade gulbetor och svamp

10
Points®
Total tid
1 tim
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
50 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En klassisk risotto som serveras med ugnsbakade gulbetor och svamp.

Ingredienser

Gulbeta

500 g

Olivolja

1 tsk

Vatten

8 dl

Grönsaksbuljongtärning

2 st

Schalottenlök

2 st

Vitlök

1 klyfta(or)

Olivolja

1 msk

Arborioris

2 dl

Matlagningsvin, vitt

1½ dl

Parmesanost

1½ dl

Svamp

250 g

Margarin flytande 80%

1 tsk

Pinjenötter

2 msk

Persilja

½ knippe(n)

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och dela gulbetor och lägg i en ugnsform. Ringla över olja och ställ in i ugn ca 50 minuter.
  2. Skär svampen i skivor och stek i margarin. Koka upp vatten med buljongtärningar. Håll buljongen varm.
  3. Finhacka lök och vitlök och stek mjuk i olja i en gryta. Tillsätt ris och låt fräsa med några minuter. Häll på vin och reducera till ungefär hälften kokat bort, rör om hela tiden. Sänk värmen på plattan och tillsätt buljongen lite i taget, börja med ca 3 dl, sedan 1 dl efter hand som riset suger upp buljongen. Rör om ofta. Riset är klart när det fortfarande är en liten kärna i det (det är inte säkert att all buljong gått åt). Tillsätt då parmesan och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar.
  4. Rosta pinjenötter i en torr stekpanna.
  5. Servera risotton med ugnsrostade gulbetor, stekt svamp och toppa med pinjenötter och persilja.