ViktVäktarna - Shakshukapizza med libabröd

Shakshukapizza på libabröd

9
Points®
Total tid
50 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
40 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Lätt
Shakshuka är Mellanösterns svar på ratatouille, en tomatbaserad grönsaksröra, med skillnaden att man tillsätter ägg i shakshukan. Traditionellt äts den till frukost, men lägger man upp den så här på ett libabröd blir det en matig rätt som funkar lika bra till lunch som till middag.

Ingredienser

Lök

2 st, gul/gula

Paprika

2 st

Aubergine

2 medelstor(t)/medelstora

Olivolja

1 tsk

Harissapasta

2 tsk, 1-2 tsk

Spiskummin

1 tsk, 1-2 tsk

Vitlök

2 klyfta(or)

Tomatpuré

2 msk

Krossade tomater

2 förp, 2-3 förp

Libabröd, vete

4 stor(t)/stora

Ägg

8 st

Salladsost (feta) 10%

150 g

Bladpersilja

1 knippe(n)

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Skala och hacka lök. Hacka paprika och aubergine grovt. Hetta upp en panna med olja och stek löken. När den mjuknat, blanda ner paprika och aubergine och fräs hastigt. Blanda ner harissa, spiskummin, pressad vitlök, tomatpuré och krossade tomater. Låt puttra ca 20 minuter under lock. Smaka av med salt och peppar.
  3. Toppa bröden med grönsaksröran, gör två gropar i röran och knäck i ett ägg i varje grop. Grädda i ugn 5-10 minuter tills äggvitorna stelnat.
  4. Smula över salladsost och toppa med hackad persilja.

Anteckning

Harissa är en het kryddpasta, så är du känslig för stark mat börja med lite och smaka av. Spara tid genom att göra grönsaksröran kvällen innan och låt stå i kylen, den blir dessutom ännu godare då!