ViktVäktarna - Rulltårta med bär och glass

Rulltårta med bär och glass

8
Points®
Total tid
37 min
Förberedelse
25 min
Tillagningstid
12 min
Portioner
10
Svårighetsgrad
Avancerat
Rulltårta fylld med glass och serverad med sommarbär. En riktig dröm!

Ingredienser

Hasselnötter

50 g

Ägg

3 st

Socker

100 g

Vetemjöl

25 g

Bakpulver

1 tsk

Mjölk 0,5%

1 msk

Glass 10%

300 g

Bär, färska

400 g, eller frusna, lätt tinade

Florsocker

1 msk

Citron

1 msk, pressad

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 180° (varmluftsugn 160°). Lägg bakplåtspapper i en bakform (33x23 cm).
  2. Rosta hasselnötter i en torr stekpanna. Låt svalna och mixa sedan fint.
  3. Vispa äggulor (spara vitorna) och 80 g socker med elvisp i ca 3-4 minuter till en ljus och tjock smet. Vispa sedan ner hasselnötter, mjöl och bakpulver. Blanda ner mjölk.
  4. Vispa upp äggvitor i en skål tills det blir ett hårt skum. Vänd sedan ner i kaksmeten. Häll smeten i formen och grädda i ugn ca 10-12 minuter. Ta ut från ugnen och låt svalna i formen.
  5. Låt glassen mjukna i rumstemperatur 5-10 minuter. Strö resterande socker över ett bakplåtspapper och vänd över kakan på det.
  6. Mixa 100 g bär med hälften av florsockret och pressad citron till en sås. Tillsätt lite vatten om den är för tjock.
  7. Ta av bakplåtspappret från kakan och sprid ut glassen på kakan. Lämna en kant på 2 cm. Strö över bären (spara några till garnering) och rulla sedan försiktigt ihop kakan. Pudra över resterande florsocker, servera med bär och bärsås.