Mat
Smal festmat
Festmat behöver inte handla om gräddiga såser och kaloritunga efterrätter. Här kommer tips på hur man lagar smakrik och lyxig mat som passar till festliga tillfällen. Varför inte överraska kärestan med en festmiddag på alla hjärtans dag?

Ingredienser

Smör, grädde och ost brukar vara säkra kort när det vankas festmat i svenska hushåll. Men det går minst lika lätt att trolla fram lyxiga måltider som varken belastar midjan eller samvetet. Satsa på exklusiva smaksättningar som saffran, tryffel, balsamicovinäger, färska örter och hemmagjord buljong. En skvätt alkohol som vin, madeira och konjak kan användas för att få fram en fyllig och lyxig smak. Från havet är piggvar, hälleflundra, sjötunga, pilgrimsmussla, löjrom, hummer, krabba och musslor riktiga höjdare. Tillsammans med en god vinsås, sparris, lite pepparrot och delikatesspotatis kan man inte misslyckas. Vill man istället servera kött brukar anka, lamm, viltkött, kalkon, oxfilé och entrecôte vara uppskattat.

Tillagning

Tillagningsmetoder som att ångkoka, halstra och ugnsbaka samt långkokning på låg värme ger ofta bra resultat. Tänk på att överstekt kött och fisk kan förstöra vilken måltid som helst. Genom att sänka värmen får man saftigare kött, smakrikare grytor och perfekt tillagad fisk.

Inspiration

Löjromtoast – En sked löjrom, en sked finhackad rödlök, en klick lätt crème fraiche, en bit rostad toast, en citronklyfta och en dillkvist. Något av det enklaste, godaste och lyxigaste man kan servera till förrätt.

Musslor – Rengör 1 kg blåmusslor. Smält smör i en kastrull och fräs 4 hackade schalottenlökar och 3 hackade vitlöksklyftor mjukt. Häll på 4 dl vitt vin och ett par kvistar timjan. Lägg i musslorna och koka under lock i ca 5 minuter. Ta upp musslorna och släng de som inte öppnat sig. Koka ned spadet till hälften och häll tillbaka musslorna. Strö över salt, svartpeppar och hackad persilja. Servera med bröd. Vill man lyxa till det kan man hälla i en skvätt grädde när man kokar ihop spadet.

Fisksoppa - Gör en lyxig fisksoppa genom att fräsa valfria grönsaker, exempelvis purjolök, fänkål, morötter och vitlök, i olja i en stor gryta. Häll på 2 dl vitt vin, 2 dl mellangrädde, 1-2 dl vatten, en klick crème fraiche, saffran och 3 matskedar hummerfond. Krydda med peppar, torkad timjan och torkad basilika. Låt sjuda några minuter och tillsätt sedan valfri fisk, skuren i kuber. Sjud till fisken är precis färdig. Stek pilgrimsmusslor i smör 1 minut på varje sida och toppa varje portion med två musslor.

Lamm med fyllig rödvinssås – Finhacka 1 gul lök och fräs i smör i en kastrull. Tillsätt 3 dl fylligt rödvin, 3 dl vatten, 2-3 msk kalvfond, 2 msk tomatpuré, 1 tsk fin balsamicovinäger, 1 tsk timjan och en kvist rosmarin. Koka ihop tills hälften återstår. Rör ut 2 tsk maizena i lite vatten och rör ned i såsen. Avsluta med att vispa ned 1 msk smör. Servera såsen till lamm eller annat rött kött och ugnsrostad potatis.

Grillad frukt - Avsluta måltiden med en tallrik grillad frukt. Upphettning framhäver den naturliga sötman hos frukter. Pensla skivor av ananas, mango och persikor med lite olja och tillaga på grillfunktionen i ugnen i 200 i 10-15 minuter. Vänd skivorna efter halva tiden. Pressa över lite lime och servera med klippt mynta och en klick grekisk yoghurt.