Ånge kommun satsar på hälsan

Ånge kommun är en av de kommuner som har störst andel överviktiga invånare i Sverige. För att vända den trenden satsar de nu på att höja frisknärvaron med hjälp av ViktVäktarna® På Jobbet.
Publicerad 8 april 2016

– Det är otroligt roligt att jobba med Ånge kommun. Intresset från de anställda har varit över förväntan, säger Agneta som är ViktVäktarcoach. 

100 av de 900 anställda på Ånge kommun går ner i vikt med hjälp av ViktVäktarna och Agneta coachar hela fem grupper på Ånge kommun.

Positiva effekter

Katarina som är en av deltagarna har gått ner 10 kg och känner redan stora förbättringar i sin kropp.

– När jag vaknade på morgonen hade jag alltid ont i fötterna, det har försvunnit nu, säger Katarina.

Camilla hade länge funderat på att börja med ViktVäktarna så när chansen kom att få gå via jobbet tvekade hon inte. Nu har Camilla gått ner nästan 20 kg och dessutom blivit av med sina migränbesvär. Hon har alltid tränat men känner att det är stor skillnad nu mot förr.

– Det känns som att jag bara flyger fram nu. Jag mår otroligt bra och denna gång ska jag gå hela vägen, säger Camilla.

Ronny hade aldrig provat ViktVäktarna tidigare och var till en början skeptisk men eftersom byxorna hade blivit lite väl trånga över julen kände Ronny att han behövde ta tag i sin vikt. Ronny har gått ner 11 kg på fem veckor och blodtrycket som var lite högt innan har redan gått ner. 

– Det har gått över förväntan. Bara man planerar så kan man äta hur mycket god mat som helst, säger han.

Ånge kommun satsar på hälsan

Katarina                                                                Camilla & Ronny

Lyckad satsning

Deltagarna har tillsammans gått ner 517 kg sedan starten i oktober 2015 och Ånge kommun kommer under året att göra uppföljningar för att se vad resultatet blir i form av minskad sjukfrånvaro, bättre psykosocial hälsa och piggare personal.

Förutom att deltagarna går ner i vikt leder också träffarna till att deltagare från olika verksamheter lär känna varandra.

– Vi har startat en Facebook-grupp där alla kan ställa frågor och dela med sig av goda recept. Jag lägger även upp bilder på de som har fått diplom, något som är väldigt uppskattat, säger coach Agneta.

En fördel med att ha flera grupper på samma företag är flexibiliteten. Deltagarna har flera tider att välja på så att de inte behöver missa någon vecka.