Bota baksmällan på ett hälsosamt sätt

Aj, aj aj huvudet bultar, kroppen känns orkeslös, törsten är enorm och magen är inte i toppform. Hoppsan det blev visst lite för mycket i går. Misströsta inte, det går att bota baksmällan och hålla sig på banan.
Publicerad 9 november 2015

Det gäller bara att inte fortsätta sätta i sig en massa tomma kalorier… Huvudvärk, magont, törst och en allmän känsla av seghet är typiska symptom på att alkoholen håller på att gå ut ur kroppen. En normalförbränning av en öl eller två glas vin tar ungefär tre timmar. Och då är det framför allt levern som får jobba för högtryck. Det som inte förbränns där går vidare ut i kroppen, blodet och hjärnan. När alkoholen stör signalerna mellan hjärna och nervcellerna uppstår känslan av berusning. Alkohol retar också slemhinnorna i magen vilket leder till att många mår illa dagen efter. Starkdryck är dessutom vätskepådrivande vilket skapar en obalans i kroppen som kan leda till huvudvärk.

Hur ska man då göra för att må bättre? Det enkla svaret är dricka, äta, sova och gå ut i friska luften. Det finns inga vetenskapliga bevis för att fet mat botar en baksmälla så det kan du lugnt hoppa över.

Drick vatten

Alkohol är ett toxin som gör att levern producerar mycket urin för att bli av med giftet. Därför att det bästa sättet att få det ur kroppen att dricka vatten. En bra vätskebalans lindrar också eventuell huvudvärk.

Ät mat

Alkohol påverkar sömnen och många sover dåligt på natten efter en utekväll. Det här gör att energinivån ofta är låg dagen efter och för att fylla på med energi behöver man äta. Välj sådant som är milt mot magen men också rikt på protein så som ägg, skinka eller korv. Fruktjuice, gärna färskpressad, är också ett bra sätt att få energi. Men det kan vara lite ”tufft” för magen.

Gå på en promenad

Att röra på sig hjälper att bli av med både toxinet och få igång kroppen. En rask promenad i friska luften kan göra underverk. Men ett hårt pass på gymmet bör du undvika dagen efter du har druckit en stor mängd alkohol. Se till att fylla på med god och hälsosam mat och dryck när du kommer hem.

Sov lite till

Om ingenting annat hjälper: sov en stund till. Så får du kraft och styrka. Kanske inte dagen efter men väl dagen efter den.