Topp 5 för en hälsosam livsstil

En hälsosam livsstil innefattar så mycket mer än bara nyttig mat. Här tittar vi på fem av de mest grundläggande faktorerna för god hälsa. Alla bitar är viktiga och samverkar på ett eller annat sätt.
Publicerad 1 juli 2016

Näringsrik mat

Att äta näringsrik, hemlagad mat är utan tvekan den bästa investering man kan göra i hälsan. Särskilt när man går ned i vikt är det viktigt med näringstäta råvaror eftersom man behöver få i sig lika mycket näring på mindre mängd mat. Många lider idag av övervikt och näringsbrist på samma gång, vilket är en direkt följd av alltför mycket lågkvalitativ mat. Bara genom att laga mat från grunden och välja bort produkter med mycket tillsatser, socker och ohälsosamt fett har man kommit långt. Om man därutöver äter mycket grönsaker, magert protein, fisk och fullkorn kan man vara ganska säker på att man får i sig allt man behöver.

Motion

Träning bygger upp kroppen, gör oss pigga och uthålliga och minskar risken för flertalet sjukdomar. Samtidigt stabiliseras blodsockret med minskat sötsug som följd. Motion, både vardagsmotion och mer ansträngande sådan, är alltså av största vikt för hälsan. Styrketräning är det bästa för att bygga upp kroppen och bli starkare, medan konditionsträning är att föredra när det kommer till fettförbränning. Stillasittande är en riskfaktor som är helt oberoende av träning. De flesta sitter så pass mycket under dagen att en timmes motion inte kan motverka de negativa hälsoeffekterna. Att minimera sittandet med vardagsmotion och dagliga promenader är därför oerhört viktigt.

Återhämtning

Sömn och vila är nödvändigt för att man ska återhämta sig och orka prestera. Sömnen är grundläggande för hälsan och påverkar så gott som alla funktioner i kroppen. Sömnbrist leder bland annat till störd aptitreglering och ämnesomsättning, nedsatt immunsystem och ökad risk för övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. För optimal återhämtning behöver kroppen också variation. Sitter man på ett kontor hela dagarna behöver man motion. Har man ett fysiskt krävande jobb behöver man mer vila.

Rimliga portionsstorlekar

Våra portionsstorlekar har vuxit kraftigt de senaste decennierna. När dessa blir det nya normala är det många som mer eller mindre omedvetet lägger på sig extra kilon. Att dra ned på portionsstorlekarna är nödvändigt för att gå ned i vikt. Ett välbeprövat knep är att använda mindre tallrikar, skålar och glas. Vi har nämligen för vana att fylla upp tallriken, hur stor eller liten den än är.

Skilj på hunger och sug

Fysisk och känslomässig hunger är två helt separata känslor. Känslomässig hunger brukar ta sig uttryck som sötsug. Denna känsla har emellertid ofta psykologiska orsaker och är därför omöjlig att stilla med mat. Det kan kännas bättre för stunden men innan man vet ordet av är suget tillbaka. Fundera istället på om det verkligen är hunger du känner. Eller är det ett symptom av känslor som stress, frustration, ångest eller tristess? Hur kan du i så fall hantera dessa känslor på ett mer konstruktivt sätt? Var uppmärksam på hur känslorna påverkar ätbeteendet och vad som leder till sötsug. Fundera också ut en strategi för hur du ska hantera detta. Det kan handla om att ha nyttiga alternativ nära till hands eller att sysselsätta sig med något annat när man drabbas av känslor som triggar igång sötsuget.