Blomkål - kokt, ångad, brynt, stuvad eller rå?

Mest känd som grönsaken som oftast serveras med ostsås men blomkål innehåller massor av nyttigheter.
Publicerad 24 februari 2017

Som medlem i familjen korsblommiga växter har blomkål sina rötter i vildkålen, en växt man tror härstammar från Mindre Asien och som blev populär i Medelhavsområdet omkring 600 f.kr. Blomkål saknar den gröna färgen från klorofyll som finns hos andra korsblommiga grönsaker som broccoli, vitkål och grönkål. Detta beror på att bladen skyddar blommorna mot solljus när de växer. Blomkålens kompakta huvud består av outvecklade blomknoppar och blommorna sitter på huvudstjälken.

Hälsovinster
Blomkålen innehåller lite fett och få kalorier: omkring 50 kJ per dl kokt blomkål. Den är en utmärkt källa till C-vitamin och innehåller även K-vitamin och kostfibrer. Liksom broccoli och vitkål innehåller blomkål flera hälsosamma fytokemikalier. Blomkål innehåller även andra ämnen som kan förbättra leverns förmåga att avgifta cancerframkallande ämnen.

Att välja, förvara och tillaga
När du väljer din blomkål, leta efter ett rent, gräddvitt och kompakt huvud utan separerade buketter. Blomkålen har passerat sin näringsmässiga topp om det förekommer bruna eller lila fläckar, eller om du upptäcker små blommor. Huvuden som omges av många tjocka, gröna blad är bättre skyddade och håller sig färska längre. Eftersom kvaliteten inte beror på storleken, välj det som bäst passar dina matlagningsbehov.

Du kan förvara rå blomkål i pappers- eller plastpåse i kylskåp i upp till en vecka. För att förhindra fuktutveckling i buketterna, förvara dem med stjälksidan nedåt. Om du köper färdigskurna buketter, använd dem inom en eller två dagar eftersom de snabbt förlorar sin färskhet. Kokning gör att blomkålen fortare blir dålig, så ät kokt blomkål inom två till tre dagar – förvara den i kylskåp till dess. Rå blomkål ger flest näringsvinster men om du måste tillaga den så kan lätt ångkokning hjälpa till att behålla näringsämnena.

Matlagning med blomkål
Blomkålen smakar utsökt kokt, ångkokt, brynd eller till och med rå. Förbered blomkålen genom att avlägsna de stora, tjocka yttre bladen och tjocka stjälkar. Behåll endast buketterna. Skär eller bryt buketterna i mindre delar så att de blir jämnt tillagade. Beroende på buketternas storlek behöver blomkålen oftast bara koka i fem minuter för att bli mjuk. Tänk på att det inte är bra att röra om i blomkålen medan du kokar eller ångkokar den eftersom du riskerar att bryta sönder de ömtåliga buketterna eller göra mos av det hela.

Ett klassiskt sätt att servera blomkål är tillagad i ugn med gräddig béchamelsås. Blomkålen är utsökt brynd och sedan blandad i risotto eller spaghetti med pancetta, prosciutto eller bacon. Blomkål passar bra med de flesta nötter förutom jordnötter och smakar gott tillsammans med torkad frukt, t.ex. russin, sultanrussin eller korinter. Malen kanel, spiskummin, koriander och muskot är utmärkta kryddor att använda tillsammans med blomkål.

Här följer några idéer som kan inspirera dig: