[{"type":"span","children":[{"text":"Lär dig mer"}]}]

Ett program anpassat för dig!

ViktVäktarnas program hjälper dig att gå ner i vikt samtidigt som du äter maten du älskar och lever livet fullt ut.

7 tips för att äta ute (och hemma)

Få ut det mesta av speciella måltidstillfällen - och av din Pointsbudget.
Publicerad 5 november 2020

Många äter mer än de brukar i samband med att de är på middagsbjudning, äter på restaurang, eller när det är en speciell högtid eller något annat man firar. Och med julmånaden som närmar sig kan det vara bra att luta sig mot några väl beprövade strategier för att äta gott och hålla sig på banan.

3 snabba fakta

  1. Forskning visar att det är mer sannolikt att vi äter för mycket när vi befinner oss i en speciell miljö eller atmosfär, som t ex när vi är på restaurang eller middagsbjudning.
  2. Studier visar att vi tenderar att njuta mer av maten när den beskrivs på ett nostalgiskt eller tilltalande sätt (såsom mormors köttbullar eller vedugnsbakad pizza). Restauranger är mästare på att beskriva maten tilltalande!
  3. Vi är mer benägna att äta mer av den mat som vi förväntar oss ska vara bättre, som t ex mormors köttbullar jämfört med köttbullarna som finns i mataffärens frysdiskar.

Relaterad artikel: Äta på restaurang

Att göra denna vecka

Prova ett eller flera av tipsen nedan när du ska ut och äta, beställa hem mat, eller äta en speciell middag hemma.

1. Spara Points

Spara din Veckobonus och dina överförda dagliga Points till de där speciella måltiderna du ska äta ute (eller hemma för den delen).

2. Ät något innan maten

Ja, du läste rätt. Ät något med ett lågt eller noll Pointsvärde innan så att du inte kastar i dig maten och riskerar att äta mer än du tänkt.

3. Förbered dig

Kolla upp menyn online och registrera det du tänker äta och dricka i förväg, så slipper du få en chock efter att du beställt.

4. Njut av det du äter

Om du vill äta något speciellt, och det är värt det för dig, ät och njut! Och om du överskrider din budget är det ok. Det är vilka val du gör härnäst som påverkar mest.

5. Avkoda menyn

Ord som krämig, gratinerad, stekt, panerad eller krispig indikerar vanligtvis att en maträtt har tillagats med grädde, smör eller olja och kan ha ett högre SmartPointsvärde.

6. Ta ett foto

Det passar sig kanske inte att regga måltiden samtidigt som du äter. För att komma ihåg vad du ätit kan du ta ett foto på maten och registrera det senare.

7. Servera maten från distans

Låt maten stå kvar på spisen eller på diskbänken istället för att duka fram den på bordet. Det gör det lättare att lägga upp den portion du vill äta och undvika att slentrianmässigt fylla på med mer under måltidens gång.

Våra medlemskap

Vi ger dig verktygen du behöver för att skapa en hälsosam livsstil och nå dina mål.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.