Njut av fullkorn, vi listar 7 favoriter

Det tåls att säga det igen, gryn, korn, ris och pasta med 100 % fullkorn är ett hälsosamt val. Här listar vi några favoritrecept med fullkorn. Du kommer älska dom!
Publicerad 15 januari 2020

Fullkorn är positivt för din hälsa. Förutom att det är en stor källa till fiber, innehåller det också många av de antioxidanter som finns i frukt och grönsaker. Här är några av våra smaskiga fullkornsrecept som du kan briljera med i köket.

Matvete

Matvete är ett lättlagat och nyttigt alternativ till vanligt ris, då det innehåller nästan dubbelt så mycket protein. Annars används matvetet ofta för att göra matiga sallader. Variera din kost med våra matveterecept.

Quinoa

Det används på liknande sätt som sädesslag, men quinoa är faktiskt ett proteinrikt frö som är helt glutenfritt och släkt med spenaten. Quinoa kan användas istället för ris och finns i olika vackra färger.

Fullkornsris

Fullkornsris eller råris som man också kan säga har en härlig tuggig konsistens och en nötig smak som gör det till en favorit. Det innehåller mycket fiber och du kan enkelt ersätta vitt ris mot fullkornsris. Testa gärna svart eller rött fullkornsris, lika gott som vackert.

Korngryn

Korngryn kan användas som ett alternativ till couscous, ris och pasta. Det är ett fiberrikt spannmål som sedan länge är en del av det nordiska köket. Prova gärna att ha det i sallader, soppor eller varför inte koka gröt på grynen.

 

Havre

Havre är inte bara en favorit till frukost, det är också en höjdare i matlagning. Testa att göra sallader med mathavre eller mixa ner havregryn i din smoothie för extra mättnad.

Bulgur

Bulgur går snabbt att tillaga och har många användningsområden. Använd bulgur i grytor eller varför inte göra en smakrik tabbouleh.

Fullkornspasta 100%

En riktig räddare i nöden. Alla älskar pasta och fullkornspasta mättar bättre än vanlig pasta och ger en ytterligare smakdimension. Laga pasta carbonara, pasta pesto eller spaghetti och köttfärssås, men använd fullkornspasta istället.