Points-smarta byten

Saknar du en ingrediens? Inga problem, här kommer några smarta ersättningar. Så ta det lugnt och fortsätt med matlagningen.
Publicerad 21 januari 2021

Spisen är varm, maten är framplockad, barnen har redan satt sig vid bordet, och du inser att du saknar en ingrediens. Du hinner kanske inte till mataffären, men kasta inte in (köks-) handduken än. Se det istället som en chans att vara lite kreativ i köket, och kanske upptäcka något nytt. Alla ingredienser är inte lika enkla att byta ut, men här listar vi några smarta ingrediensbyten som kan rädda middagen – och du kan till och med spara några Points på köpet.

När du ska steka pannkakor men inte har mjöl

Vissa dagar bara kräver pannkakor (vi har alla varit där) och mjöl är ju något som alltid bara ska finnas hemma. Men står du där utan det kan du helt enkelt bara vispa ihop ägg med mosad banan och steka små bananplättar. Hela familjen, inklusive du själv, kommer hylla dig för dessa söta små bananpannkakor.

När du ska baka kaka men äggen är slut

Då kan jag bara ge upp, säger du. Aquafaba, säger vi! Aqua-vadå, kanske du svarar. Aquafaba är spadet som konserverade kikärter ligger i och något vi för det mesta bara kastar bort. Men vispar du upp det blir det alldeles fluffigt och vitt och kan användas både till glass och maränger. Och kikärterna som är kvar kan du enkelt slänga ihop en hummus på.

När du har utlovat pizza men kommer på att du saknar jäst

Inga problem – pizzakvällen räddas enkelt genom en libapizza, naanbrödspizza eller med vår smarta snabbjästa deg (med bara två ingredienser!).

När du är sådär otroligt pastasugen men spaghettin är slut

Det är då vi vänder oss till grönsakssvarven! Pumpa, morot och zucchini är bara några förslag på vad du kan slänga i den. Och är du riktigt flitig och har gott om tid kan du ju så klart göra din egen pastadeg.

När du ska baka och inser att du har för lite smör eller margarin

Byt ut en del av fettet mot äppelmos, som i dessa chokladfudgekakor, eller allt fett mot mosad butternutpumpa som i dessa ljuvliga brownies. Ingen kommer märka någon skillnad.

När du tänker att du ska göra en god kletig röra men majonnäsburken är tom

Nemas problemas! Att ha en förpackning grekisk eller turkisk yoghurt i kylen är en god idé då den kan användas till en mängd olika saker. Bland annat kletiga röror, som den här tonfiskröran. Så skippa majon och ersätt med yoghurt. Du sparar SmartPoints och får en fräschare röra!

När det saknas tortillachips och du vill ha nachos. Nu!

Lugn – snackpaprikor löser det! Gott och SmartPointssmart.

Barnen har beställt spaghetti och köttfärssås till middag men kylskåpet saknar färs

Äntligen! En chans att försöka lura i dem lite vegetariskt. Denna belugabolognese går inte av för hackor. Och funkar det inte finns det ju alltid en röd sås redo att hjälpa till!

Våra medlemskap

Vi ger dig verktygen du behöver för att skapa en hälsosam livsstil och nå dina mål.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.