Smartare julgodis

Nötter och mandlar är supernyttigt – i lagom mängd.
Publicerad 2 maj 2017

En lagom mängd nötter och mandlar tar dessutom minimalt med plats – en lagom mängd är nämligen en ganska liten mängd. Alla sorters nötter och mandlar innehåller 50-60 procent fett, så även om de är nyttiga och fulla med bra ämnen är det alltså små mängder som gäller – annars kommer de att bidra med för mycket kalorier för att kunna ingå i dina hälsosamma matvanor.

 

Kalorisnålt godis

Clementiner och apelsiner är bra hälsogodis när du är sugen på något gott och läskande. Skär dem i bitar och pudra över lite kanel, ät gärna tillsammans med keso eller lite hackade nötter.

Fikon, dadlar, russin och annan torkad frukt innehåller en koncentrerad mängd fruktsocker, men även en del fibrer och antioxidanter. I liten mängd bidrar de med fibrer och kan hjälpa den som har trög mage.

Gör din egen lyxchoklad!

Smält en god mörk choklad och smaksätt med dina egna favoriter; tranbär, rostade nötter och mandlar, kanske apelsinskal eller torkade blåbär, plus lite kanel eller flingsalt.

Prova gärna popcorn med mörk choklad. Det låter som en helgalen kombination, men är krispigt och knaprigt, och några saltkorn lyfter smaken i den mörka chokladen.

Ett par rutor choklad räcker till 1-1,5 dl popcorn och blir som risbräck – du kan njuta längre av en mindre mängd choklad.

Vill man verkligen ha en kalorisnål julstämningshöjare finns goda te- och kaffesorter med smaksättare som sprider juliga dofter i hela huset. Du kan även prova att smaksätta ditt eget te med glöggkryddor, kanelstång, lite pressad apelsinsaft eller ett par matskedar glögg. Kaffet smakar extra gott med kardemumma eller kanel.

Frukt- och chokladfondue

En dessert med mycket lyxkänsla! Lägg bitar av din favoritchoklad (mörk och/eller vit choklad) i små skålar. Smält den i mikron eller i vattenbad. Doppa bitar av ananas, melon, jordgubbar, stora blåbär och färska hallon på tandpetare. Låt var och en doppa vid bordet eller förbered innan så att chokladen hinner stelna.

Tips! Torka av frukten så att inte är för blöt på ytan, då fastnar inte chokladen.