Tips och tricks för dig som älskar ägg

Här får du tips och tricks som kanske kommer göra att du uppskattar ägg ännu mer än du redan gör!
Publicerad 8 juni 2020

Ägg är en favorit för många. Kanske beror det på att variationen är oändlig. Här får du tips och tricks som kanske kommer göra att du uppskattar ägg ännu mer än du redan gör! Dessutom får du recept som förhoppningsvis kan inspirera dig i köket.

Hos våra medlemmar är ägg oftast det mest registrerade livsmedlet i appen. Från mitten av mars till mitten av maj i år har ägg registrerats 1 078 138 gånger. Så det är sannerligen ett älskat livsmedel. 

Det är inte konstigt att ägg är ett så populärt livsmedel, det har många fördelar. Det är prisvärt, har lång hållbarhet, det är en bra källa till protein, det är gott och går snabbt att tillaga.

Så här kommer tio ägg-tips och tricks som du förhoppningsvis inte kommer bli besviken på. Och vi hoppas också att några av våra Points-vänliga recept ska falla dig i smaken!

Laga en megaomelett

Brukar du steka en omelett åt gången? Här kommer då ett tips. Gör en stor sats omelettsmet som du tillagar i en ugnsform till hela familjen. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop 1 ½ msk vetemjöl med ½ dl mjölk, vispa ner 1 ½ dl matlagningsgrädde och låt koka under omrörning. Ta av från plattan och vispa ner ytterligare 1 dl mjölk. Vispa sönder 8 ägg i en skål och rör ner i kastrullen. Smaka av med salt och peppar. Häll i en smord ugnssäker form (ca 20x30 cm, för 4 pers). Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Toppa den färdiga omeletten med örter och dina favoritgrönsaker som du finhackat, addera gärna lite riven ost också. Ett till tips? Perfekt till matlådan!

Gör en fluffig och krämig äggröra

Att vispa äggen skapar volym vilket gör äggröran  fluffig. Så vispa ihop äggen till äggröran väl i ungefär två minuter, tillsätt salt och peppar. Värm på stekpannan och häll i smeten och rör runt. Ha koll så det inte stelnar för fort. Ta bort röran från värmen när den fortfarande inte riktigt ser klar ut, den kommer nämligen bli helt färdig när den får vila på eftervärme. Om du tillagar en äggröra för hårt så är risken att den blir stabbig och gummiaktig i konsistensen och det vill vi ju inte. Så ge din äggröra uppmärksamhet och kärlek så kommer den bli hur bra som helst.

Boosta med grönsaker

Vissa dagar kanske du vill boosta din frukost med grönsaker men är inte så sugen på att stå och steka en grönsaksomelett. Här kommer då ett superbra tips: sätt ugnen på 200 grader. Dela och kärna ur en mogen avokado. Gröp ur avokadon lite extra beroende på kärnans storlek så att ägget får plats. Knäck ett ägg i varje avokadohalva och krydda med salt och peppar. Gratinera i ugnen i 15 minuter, tills gulan koagulerat. Enkelt och gott! Se fler recept nedan!

Skala enklare

Har du precis köpt färska ägg som du vill koka? Ett tips är att låta dom ligga i kylen i en vecka innan du kokar dom. Färska ägg är nämligen svårare att skala än lite äldre ägg, eftersom de olika hinnorna klistrar fast vid varandra. I ett nyvärpt ägg ligger pH-värdet på ungefär 7. När luften så småningom tränger in i ägget så avdunstar fukten i vitan (luftblåsan blir större) och pH stiger, samtidigt blir skalhinnan tjockare och det släpper lättare. Der krävs lite tålamod att vänta en vecka men det är värt om du vill slippa att skalet fastnar i ägget. Så här kan du äta ditt kokta ägg:

Kokta ägg i kylen

Behöver du ett mellanmål med dig till jobbet eller kanske vill du alltid ha något redo när du kommer hem från jobbet? Då är det perfekt att koka flera ägg samtidigt som du kan förvara i kylen. Här är tips på tillbehör att kombinera dina ägg:

Preppa frukost för flera dagar

Kanske har du ont om tid eller så är du kanske inte så sugen på att stå och laga frukost tidigt på morgonen. Ett tips är då att göra en stor sats av dessa äggmuffinsarnar  som du sedan kan ha i kylen i flera dagar. Eller kanske dessa miniomeletterna med fetaost och grönsaker  som är en given favorit. Om du vill testa något nytt kan du testa dom här knytena med ägg och skinka . Det är både mättande och gott. Och Pointsvänligt såklart.

Laga pannkakor utan mjöl

Något som är väldigt gott och mättande är att göra bananpannkakor . Det enda du behöver är ett ägg och en banan som du sedan mixar. Stek sedan till små pannkakor. Du kan även tillsätta lite bakpulver i smeten, det gör dom lite luftigare. Och servera gärna med bär. Vi har flera recept på dessa favoriter:

Pochera mera

Att pochera ägg sägs vara krångligt, men det är inte så svårt som man kan tro men kanske inget man vill göra varje dag. Ett tips är då att pocherade flera ägg och förvara dom i kyl. För att få känslan av de är nylagade kan du lägga dom i varmt vatten i ett par minuter. Pocherade ägg är magiskt gott till kokt potatis, rostad sparris eller avokado. Du kommer aldrig vilja sluta pochera när du testat någon av dessa recepten:

Ägg istället för bröd

När vi hör “äggsmörgåsar” tänker nog de flesta av oss att äggen är fyllningen. Men vi har en annan idé. Äggen kan nämligen vara “brödet”. Du kan till exempel göra ett lyxigt mellanmål genom att dela ett kokt ägg. Lägg sedan en skiva tomat och en skiva stekt kalkon på ägghalvan innan du lägger på den andra ägghalvan, stick i en tandpetare så håller det hela ihop. Eller stek ett ägg och använd det som “toast”, lägg då ett stekt ägg på en tallrik, lägg på sallad, rökt lax, en skiva tomat och krasse. Ägg funkar alltså precis lika bra som bröd.

Separera ägg

Det här tricket är så barnsligt enkelt! Slipp kladdet med att försöka separera ägget med händerna eller diverse redskap. För det här tricket behöver du bara en tom liten pet-flaska och ett fat. Kläck äggen på fatet, tryck lätt på flaskan och sug sedan upp gulorna genom att släppa greppet om flaskan. Voilà, det har aldrig varit lättare att separera ägg!