Vanlig mat för alla kockar, och alla tillfällen

Missa inte vår nya kokbok!
Publicerad 21 december 2020

Vanlig mat, vad är det egentligen? Det var en diskussion vi hade när vi startade upp jobbet med vår nya kokbok Vanlig mat. Och det visade sig ganska snabbt att det finns olika uppfattningar om vad som är vanlig mat.

För mig är det mat av husmanskost-karaktär, alltså rätter med sås och potatis, ugnsbakade grönsaker, pasta och grytor. Medan det för andra kan vara mer spännande rätter och smaksättningar med influenser från andra delar av världen, säger Karin Nileskog, kostexpert på ViktVäktarna®.

Jag älskar att upptäcka nya rätter, ingredienser och tillagningssätt jag tidigare inte provat och därför har vanlig mat en lite bredare innebörd för mig. Mitt och Karins skafferi ser garanterat ganska olika ut och det är därför så kul att prata mat med henne, säger Rosanna Delling, receptkreatör på ViktVäktarna.

Vi lever i en tid där vi får influenser från hela världen, vilket skapar en enorm rikedom i våra kök och resulterar i ett större spann för vad som kan betraktas som vanlig mat. Därför landade vi i att vanlig mat helt enkelt är precis all sorts mat, fortsätter Karin.

Eftersom alla gillar olika är kokboken uppdelad i ett kapitel för den traditionella kocken och ett för den lite mer nyfikna. Dessutom finns det ett kapitel för den tidspressade kocken och ett för helgkocken. Och så givetvis ett för alla sötsugna kockar. Alltså vanlig mat för alla kockar, och alla tillfällen.

Så, vad är vanlig mat för dig? Oavsett om du är mer traditionell eller mer nyfiken hoppas vi att du vågar utmana dig själv och testa något du inte brukar laga. Det är ofta genom att prova nytt som vi hittar framtida favoriter, det gäller bara att våga, säger Karin.