ViktVäktarna - Palak Paneer

Palak Paneer

14
Points®
Total tid
30 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
20 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Husman från Indien! Traditionellt är denna gryta alldeles grön och består enbart av väldigt lite tomat. Här har vi gjort om proportionerna något så att den blir mer krämig och tomatsmakande än originalet. Nu för tiden går det att få tag på den milda osten paneer i de flesta affärer, men grytan är även väldigt god med halloumi.

Ingredienser

Basmatiris okokt (100% fullkorn)

2 dl

Gurkmeja

1 tsk

Grönsaksbuljongtärning

1 st

Lök

1 st, gul/gula

Vitlök

2 klyfta(or)

Ingefära

2 msk, riven

Morot

2 medelstor(t)/medelstora

Rapsolja

½ msk

Tomatpuré

2 msk

Tikka masala, utan socker

2 msk

Krossade tomater

1 förp

Matlagningsvin, vitt

1 dl

Havregrädde 13 %

1 dl

Vatten

2 dl

Grönsaksbuljongtärning

1 st

Paneer

450 g

Margarin flytande 80%

½ msk

Lime

1 st

Spenat, färsk

150 g

Koriander

1 knippe(n)

Instruktioner

  1. Koka ris, enligt anvisning på förpackningen, med gurkmeja och buljongtärning.
  2. Hacka lök, riv vitlök och ingefära och skär morötterna i grova slantar.
  3. Värm olja i en gryta och stek löken och morötterna ca 10 minuter. Tillsätt vitlök, ingefära, tomatpuré och tikka masala och låt fräsa med hastigt. Tillsätt krossade tomater, matlagningsvin, havregrädde, vatten och buljongtärning. Koka upp och låt sjuda ca 10 minuter.
  4. Skär under tiden paneer i ca 3x3 cm-stora tärningar och stek i margarin tills de får fin färg.
  5. Lägg ner paneer i grytan tillsammans med pressad saft och rivet skal från lime samt spenat. Låt spenaten sjunka ihop och smaka av med salt.
  6. Servera grytan med ris och toppa med koriander.

Anteckning

Ta en extra kik på tikka masala-mixen du köper så att det är en variant utan socker.