Kökets nya trotjänare

Inget ont om trotjänarna pasta, ris och potatis, men det finns många andra spännande alternativ på den svenska marknaden som är värda att prova.
Publicerad 20 februari 2017

​Dessa nykomlingar består ofta av hela korn eller frön och innehåller därför mer fibrer och näring i form av vitaminer och mineraler än ris, pasta och potatis. De innehåller lika många kalorier, mellan 320 och 360 kcal per 100 gram, men på grund av ett högre protein- och fiberinnehåll mättar dessa produkter bättre och bidrar med mer näring per kalori.

Quinoa – Quinoa är ett frö som är rikt på mineraler, vitaminer, protein och nyttiga fettsyror. Det innehåller dessutom rikligt med fibrer som hjälper till att hålla blodsockret på en jämn nivå. Det är naturligt glutenfritt och ett mycket bra alternativ för glutenallergiker. Ät det som det är med en skvätt citron och olivolja eller blanda i olika sallader. De vanligaste sorterna är vit, röd och svart quinoa. 

Mathavre – Havre är vårt mest näringsrika sädesslag här i Sverige och innehåller bland annat B-vitaminer, järn, magnesium, zink och antioxidanter. Havre innehåller också en stor mängd betaglukaner, vilket är vattenlösliga fibrer som har visat sig ha en kolesterolsänkande effekt. Dessutom innehåller det en större mängd högkvalitativt protein än andra sädesslag. Som om inte detta var nog odlas havren ofta i Norden och har en förhållandevis liten miljöpåverkan. För många är havre synonymt med havregrynsgröt, vilket förvisso är en förträfflig frukost. Mathavre är emellertid en produkt som kan användas till både lunch och middag. Det kan ätas som tillbehör istället för pasta, ris och potatis eller blandas i alla typer av sallader. Kall mathavre är även gott i fruktsallader med en klick yoghurt och lite honung. 

Matkorn/Korngryn – Korn har odlats i Sverige sedan stenåldern och det var länge vår viktigaste gröda. Tyvärr har kornet idag i stort sett försvunnit från våra tallrikar. Det är beklagligt eftersom det är ett näringsrikt sädesslag som bidrar med långsamma kolhydrater och kolesterolsänkande betaglukaner. Matkorn och korngryn har många användningsområden. Det passar bra som tillbehör till de flesta rätter, som en ingrediens i grytor och sallader eller istället för ris i risotton. 

Matvete – Matvete är ett mättande och nyttigt alternativ till pasta, ris och potatis. Eftersom endast en liten del av skalet är borttaget och grodden sitter kvar innehåller matvete mer fibrer, mineraler och vitaminer än till exempel pasta, som görs av durumvetemjöl. Det håller också blodsockret på en jämnare nivå och mättar bättre. 

Kamutvete – Kamutvete är en mycket gammal, ursprunglig vetesort som härstammar från Egypten. Vetet innehåller mer proteiner, vitaminer och mineraler än andra vetesorter. Det är framför allt rikt på magnesium, zink, selen och E-vitamin. Helt kamutvete är gott att koka och äta som det är eller använda i sallader, grytor och risotto. 
Helt bovete - Bovete är en ört som är mycket lättsmält och rikt på mineraler. Det är gott att koka gröt på men kan även användas som ett alternativ till pasta, ris och potatis. Det är naturligt glutenfritt och rikt på protein, fibrer, B-vitaminer, magnesium, kalium, kalcium och järn. 

Tänk på! Fullkornsprodukter har ofta ett något högre kaloriinnehåll än skalade varianter eftersom grodden innehåller en del fett. Det övervägs dock av de extra näringsämnen och fibrer som man också får köpet. Fullkorn mättar dessutom bättre och ger en jämnare blodsockerhöjning.