ViktVäktarna - Älgstek med rotfruktsrösti och rårörda björnbär

Älgstek med rotfruktsrösti och rårörda björnbär

12
Points®
Total tid
2 tim 10 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
2 tim
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Söndagsstek enligt konstens alla regler. Närmare bestämt en älgstek serverad med en krämig sås, frasiga rotfruktsrösti och rårörda björnbär.

Ingredienser

Älgstek

800 g

Smör

2 tsk

Timjan

1 msk, torkad

Björnbär

250 g

Socker

2 msk

Potatis

500 g

Jordärtskocka

300 g

Morot

2 medelstor(t)/medelstora

Lök

1 st, gul/gula

Vatten

3 dl

Matlagningsbas 4% (typ Milda mat)

1 dl

Köttfond

1 msk

Majsstärkelse (redning)

2½ msk

Balsamvinäger

2 tsk

Haricots verts

200 g

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 125°.
  2. Salta och peppra köttet. Bind upp med snöre om det har ojämn form. Bryn steken runt om i smör i en ugnssäker gryta. Strö på timjan. Sätt en ugnstermometer mitt i steken och sätt in i ugnen ca 1 ½-2 timmar, tills den har 60° i innertemperatur. Låt den vila under folie (innertemperaturen kommer fortsätta stiga till 62-63°). Höj ugnsvärmen till 200°.
  3. Rör bären med socker tills de vätskar sig och sockret löst sig.
  4. Riv rotfrukterna och löken. Blanda med salt och peppar och lägg ut 12 små högar på en plåt. Platta till lite och forma till rundlar. Sätt in i nedre delen av ugnen i 200° ca 30 minuter. Sänk ev. värmen mot slutet så de inte bränns.
  5. Häll 3 dl vatten i stekformen och vispa runt. Sila ner skyn i en kastrull. Tillsätt matlagningsbas och fond. Låt koka upp. Vispa ner redning och smaka av med salt, peppar, vinäger och ev. en nypa socker.
  6. Koka haricots verts hastigt.
  7. Skär steken i tunna skivor och servera med rösti, sås, haricots verts och björnbär.

Anteckning

Har du en skvätt sherry hemma är det gott att ha det i såsen istället för balsamvinäger.