ViktVäktarna - Ärtmuffins med schweizisk maräng

Ärtmuffins med schweizisk maräng

6
Points®
Total tid
50 min
Förberedelse
25 min
Tillagningstid
25 min
Portioner
12
Svårighetsgrad
Medel
Hur kul är detta? Ärtor i muffins alltså. Jättekul tycker vi. Och dessutom otroligt gott!

Ingredienser

Gröna ärter

280 g

Äppelmos

60 g

Citron

1 st

Ägg

3 st

Socker

100 g

Vetemjöl

125 g

Bakpulver

1 tsk

Salt

½ tsk

Äggvita

2 st

Socker

100 g

Citron

½ tsk, pressad

Vaniljsocker

½ tsk

Salt

1 nypa(or)

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Mikra ärter på full effekt tills de mjuknat, ca 3 minuter. Skölj under kallt vatten och lägg sedan i en mixer tillsammans med äppelmos, rivet citronskal, 3 äggulor (spara vitorna) och kör till en jämn smet.
  3. Vispa 3 äggvitor till ett hårt skum (bunken ska kunna vändas upp och ner), och vispa ner 100 g socker. Vänd ner ärtsmeten och sikta ner mjöl, bakpulver och salt. Blanda runt försiktigt till en jämn smet.
  4. Fördela smeten i 12 muffinsformar och sätt in i ugn tills de inte är kletiga i mitten (kolla av med provsticka), ca 15-20 minuter. Låt svalna helt.
  5. Lägg äggvitor, 100 g socker och pressad citron i en bunke. Sätt över bunken i ett vattenbad och vispa med elvisp på låg effekt tills sockret lösts upp och marängsmeten blivit varm, ca 2 minuter. Ta bunken från vattenbadet och fortsätt vispa tills marängen är kall och hård, ca 5-7 minuter. Vispa ner vaniljsocker och en nypa salt. Lägg över i en spritspåse och spritsa på muffinsen.

Anteckning

Dessa muffins får en tydlig karaktär av ärter. En kul och god, men också annorlunda, smakupplevelse. Vill du dämpa ärtsmaken lite kan du tillsätta en droppe bittermandelarom i smeten.