ViktVäktarna - Ärtsoppa med äppelbaconfräs och holländska bärpannkakor

Ärtsoppa med äppelbaconfräs och holländska bärpannkakor

7
Points®
Total tid
13 tim 10 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
1 tim
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Vad är egentligen ärtsoppan utan sina pannkakor? Inte mycket säger vi och slänger kaxigt in pannkakorna i samma recept som soppan.

Ingredienser

Torra gula ärter

3½ dl

Vatten

1 liter

Lök

1 liten(t)/små, gul

Morot

1 medelstor(t)/medelstora

Lagerblad

1 st

Körvel

4 msk

Äpple

1 medelstor(t)/medelstora

Kycklingbacon

200 g

Ägg

3 st

Vetemjöl med fullkorn

1¼ dl

Mjölk 0,5%

1½ dl

Salt

½ tsk

Vaniljsocker

1 tsk

Bär, frysta

2 dl, hallon och blåbär

Potatismjöl

2 tsk

Rapsolja

2 tsk

Turkisk yoghurt 3,5%

2 dl

Instruktioner

  1. Dag 1: Blötlägg ärterna i vatten så det täcker i 12-24 timmar.
  2. Dag 2: Häll av blötläggningsvattnet. Koka upp ärterna i nytt vatten. Skumma av och sänk värmen. Lägg ner en skalad och klyftad lök, slantad morot och lagerblad. Låt sjuda 45-60 minuter. Smaka av med körvel, salt och peppar. Stöt gärna med potatisstöt i soppan så att den blir krämigare.
  3. Kärna ur och tärna äpplet smått. Klipp baconet i mindre bitar. Fräs samman i en torr stekpanna. Smaka av med peppar.
  4. Sätt ugnen på 225°.
  5. Mixa ihop ägg, mjöl, mjölk, salt och vaniljsocker med en stavmixer. Låt smeten vila 10-20 minuter i kylen (eller under tiden soppan äts).
  6. Sätt in 4 portionsformar (ca 12 cm) i ugnen ca 5 minuter så att de blir heta. Blanda bär med potatismjöl. Ta ut formarna och pensla med olja. Fördela smeten i de heta formarna, lägg på bären och sätt in i ugnen tills de puffat upp och är gyllene, 10-15 minuter.
  7. Toppa ärtsoppan med äppelbaconfräs och senap. Servera pannkakorna efteråt med en klick yoghurt.

Anteckning

Om du vill kan du göra pannkakan i en vanlig pajform (Ø ca 28 cm).