ViktVäktarna - Baconinlindad kalkon med hasselbackssötpotatis

Baconinlindad kalkon med hasselbackssötpotatis

9
Points®
Total tid
1 tim 45 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
1 tim 30 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Avancerat
En riktigt festlig rätt, men som även passar fint såväl till söndags- som till vardagsmiddag! Saftig kalkon inlindad i kalkonbacon, serverad med hasselbackad sötpotatis, sparrisbroccoli och en galet god äppelcidersås med smak av rosmarin.

Ingredienser

Kalkonbröstfilé

500 g

Äpple

½ medelstor(t)/medelstora

Kalkonbacon

100 g

Margarin flytande 80%

1 msk

Sötpotatis okokt

800 g

Schalottenlök

2 st

Äpple

½ medelstor(t)/medelstora

Rapsolja

1 tsk

Vatten

1½ dl, steksky

Kycklingfond

1 msk

Cider 2,25%

1½ dl, äpple

Matlagningsbas 4% (typ Milda mat)

2 dl

Majsstärkelse (redning)

1½ msk

Rosmarin

½ tsk, torkad

Broccoli

200 g, sparrisbroccoli

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 125°.
  2. Salta och peppra kalkonen. Skiva äpplet tunt. Lägg skivorna på kalkonen och linda runt bacon, fäst med tandpetare. Bryn sedan i hälften av margarinet runt om. Ta upp kalkonen och lägg i en ugnsfast form. Vispa ur pannan med en skvätt vatten, spara till såsen.
  3. Sätt in kalkonen i ugnen tills den har 70-75° innertemperatur. Ta ut, lägg i folie och höj sedan ugnsvärmen till 200°.
  4. Skala och skär tunna skivor nästan helt genom sötpotatisen. Pensla med resterande margarin och salta och peppra. Sätt in i ugnen 30-45 minuter.
  5. Finhacka lök och äpple. Stek i olja i en kastrull. Häll på stekskyn, fond, cider och matlagningsgrädde. Låt det koka upp och sedan sjuda ett par minuter. Red med stärkelsen och smaka av med salt och peppar. Mixa slät med stavmixer.
  6. Koka hastigt upp sparrisbroccolin.
  7. Servera kalkonen med sötpotatisarna, såsen och sparrisbroccolin.

Anteckning

Du kan ersätta äppelcidern med 1 msk rörsocker, 1 msk äppelcidervinäger och 1 ½ dl vatten. Det tar ungefär 1-1½ timme att tillaga kalkonen. Väljer du att tillaga på 175° tar det ca 30 minuter, men resultatet blir inte lika saftigt. Sötpotatis varierar mycket i storlek, men försök gärna hitta små, de går snabbare att laga och är ofta godare.