ViktVäktarna - Boeuf Bourguignon med svamp och linser

Boeuf Bourguignon med svamp och linser

10
Points®
Total tid
2 tim 25 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
2 tim 10 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Den där sortens gryta du med fördel gör i förväg, så att smakerna sätter sig och köttet hinner koka sig mört och fint. Perfekt att sätta igång direkt på morgonen och låta stå medan du fixar annat, det kallar vi bra bjudmat! Svamp och bacon kan du också steka i förväg, men vänta med att vända ner precis vid servering.

Ingredienser

Nöt högrev (fett bortskuret)

400 g

Lök

6 liten(t)/små, 6-8 steklökar

Morot

2 medelstor(t)/medelstora

Margarin flytande 80%

2 tsk

Tomatpuré

2 msk

Kalvfond

1 msk

Vatten

3 dl

Vin, rött 11%

1 dl

Timjan

1 tsk, torkad

Torra belugalinser

1 dl

Potatis

800 g

Champinjoner

250 g, skogschampinjoner

Kalkonbacon

100 g

Instruktioner

  1. Tärna köttet och skär lök och morot i grova bitar.
  2. Värm margarin i en gryta och bryn köttet. Vänd ner lök och morot i grytan, sänk värmen och låt fräsa en stund. Tillsätt tomatpuré, fond, vatten, vin och timjan. Låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda under lock tills det är mört, ca 2 timmar. Smaka av med salt och peppar.
  3. Koka linser enligt anvisning på förpackningen.
  4. Koka potatis.
  5. Skär svamp i grova bitar och skiva upp bacon. Hetta upp i en torr stekpanna på medelvärme och stek svampen. Lägg ner bacon när vätskan kokat bort och låt steka tills det är knaprigt.
  6. Kontrollera att köttet är lagom mört. Vänd ner linserna och toppa grytan med svamp, bacon och timjan.
  7. Servera med potatis.