Foto av Bönkaka med mandel och jordgubbar från WW ViktVäktarna

Bönkaka med mandel och jordgubbar

7
6
6
SmartPoints per portion
Total tid
1 tim 10 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
55 min
Portioner
10
Svårighetsgrad
Medel
Sköna, sköna böna! Att baka med bönor må låta skumt, men sanningen är att det inte smakar bönor alls (ja, vi har testat på barn) och ger en väldigt bra konsistens till kakan.

Ingredienser

Cannellinibönor, konserv

2 burk(ar), avrunnen/avrunnet

Sirap

1 dl

Lättmargarin 40%

100 g

Ägg

2 st

Äggvita

2 st

Bittermandelarom

3 droppe(ar)

Vetemjöl

120 g

Bakpulver

2 tsk

Vaniljsocker

2 tsk

Jordgubbar

200 g

Mandelspån

1 msk

Florsocker

1 tsk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Lägg sköljda och avrunna bönor, sirap och margarin i en matberedare och kör till en slät puré. Vispa ner ett ägg i taget, börja med de hela äggen, därefter äggvitorna. Tillsätt bittermandelarom.
  3. Blanda ihop mjöl, bakpulver, vaniljsocker och blanda ner i bönsmeten. Häll över smeten i en springform (Ø ca 20 cm) med bakplåtspapper.
  4. Halvera jordgubbar och lägg på kakan tillsammans med mandelspån. Sätt in i mitten av ugnen tills kakan inte är kletig i mitten (kolla av med provsticka), ca 45-55 minuter. Låt svalna och pudra över florsocker vid servering.

Anteckning

Det funkar även fint med blåbär om det finns hemma. Färska eller frysta spelar ingen roll.