ViktVäktarna - Brödkrans med ramslökspesto

Brödkrans med ramslökspesto

4
Points®
Total tid
2 tim
Förberedelse
30 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
12
Svårighetsgrad
Avancerat
Har du sett något snyggare än denna brödkrans med ramslökspesto? Och den är inte bara snygg, den är god också! Servera den på påskbordet eller någon annan festlighet under ramslökssäsongen. Och när det inte längre är ramslökssäsong byter du bara ut den till gräslök.

Ingredienser

Jäst

½ pkt

Vatten

180 ml, 37°

Socker

1 krm

Vetemjöl

280 g, special

Ramslök

1 knippe(n)

Valnötter

2 msk

Olivolja

4 tsk

Parmesanost

30 g

Instruktioner

  1. Blanda ut jästen i vattnet tillsammans med socker. Tillsätt 270 g mjöl och blanda ihop till en deg. Låt den jäsa övertäckt 15 minuter.
  2. Mixa ramslök och valnötter till smulor med en stavmixer eller i en matberedare. Blanda ner 2 tsk olja, finriven parmesan och smaka av med salt.
  3. Blanda ner resterande olja och 1 tsk salt i degen och knåda den 2-5 minuter. Låt jäsa övertäckt ytterligare 30 minuter.
  4. Pudra en arbetsyta med resterande mjöl och kavla ut degen till en rektangel (20x50 cm). Bre ut peston på degen och rulla sedan ihop från långsidan.
  5. Skär upp rullen på längden, lägg de båda längderna med fyllningen uppåt och tvinna ihop dem. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper och forma till en krans. Låt jäsa övertäckt ytterligare 15 minuter.
  6. Sätt ugnen på 200°.
  7. Grädda kransen tills den är genombakad, ca 30 minuter. Låt svalna något innan servering.