Foto av Chokladkaka med sötpotatisfrosting från WW ViktVäktarna

Chokladkaka med sötpotatisfrosting

7
6
6
SmartPoints per portion
Total tid
2 tim 15 min
Förberedelse
30 min
Tillagningstid
1 tim 45 min
Portioner
20
Svårighetsgrad
Medel
En kaka sötad med dadlar toppad med en frosting gjord på två sorters choklad och sötpotatis. Bara precis tillräckligt söt!

Ingredienser

Dadlar, torkade

200 g

Kakao

40 g

Vatten

1 dl, kokande

Lättmargarin 40%

100 g

Salt

¼ tsk

Ägg

3 st

Vetemjöl

200 g

Vaniljsocker

2 tsk

Bakpulver

3 tsk

Mjölk 0,5%

1 dl

Sötpotatis okokt

300 g

Choklad mörk

100 g

Choklad ljus

50 g

Apelsin

1 st

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Lägg dadlar i en skål och häll kokande vatten över, låt stå tills de mjuknar, ca 30 minuter. Häll sedan av vattnet och mixa till en trögflytande puré med en stavmixer. Spä ev. med en skvätt vatten.
  3. Blanda kakao och kokande vatten till en jämn kräm. Tillsätt margarin, dadelpurén och salt och blanda ihop. Vispa sedan ner äggen, ett i taget.
  4. Blanda ihop mjöl, vaniljpulver och bakpulver och vänd ner i chokladsmeten. Blanda slutligen ner mjölken. Häll över i en ugnsfast form (ca 18x28 cm) med bakplåtspapper och sätt in i nedre delen av ugnen tills den är fast, ca 20-25 minuter. Låt svalna 10 minuter och ta sedan ut ur formen.
  5. Skala och dela sötpotatis i mindre bitar. Koka den tills den är mjuk. Häll av vattnet och blanda ner choklad. Blanda runt tills chokladen smält och lägg över i en matberedare tillsammans med rivet apelsinskal och 1 msk pressad saft och kör till en slät puré. Bre sedan på kakan.

Anteckning

Kakan går finfint att frysa om det blir något över.