ViktVäktarna - Kyckling i lergryta med rotfrukter och äppelsås

Kyckling i lergryta med rotfrukter och äppelsås

9
Points®
Total tid
2 tim
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
1 tim 45 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Långt innan en slow cooker eller ångkokare fanns i var och vartannat hem, fanns lergrytan. Att tillaga mat i lergryta blir lika saftigt och gott som att ånga något och är (i alla fall nästan) lika smidigt som en slow cooker eftersom maten lagar sig själv under tiden du fixar något annat. Så för alla er som har en lergryta på vinden eller i källaren, leta upp den! Och ni som inte har en, hitta någon snäll utlånare som har.

Ingredienser

Lök

2 st, röd/röda

Potatis

400 g

Morot

300 g

Olivolja

1 msk

Senap (dijon)

1 msk

Vitlök

2 klyfta(or)

Schalottenlök

1 st

Citron

½ st

Timjan

3 tsk, torkad

Salt

1 tsk

Paprikapulver

1 tsk

Cayennepeppar

½ tsk

Hel kyckling ca 1,2 kg

1 st, avser rå vikt och ätlig del

Lök

1 st, gul/gula

Äpple

1 medelstor(t)/medelstora

Rapsolja

1 tsk

Matlagningsbas 4% (typ Milda mat)

2½ dl

Timjan

4 stjälk(ar), färsk

Instruktioner

  1. Lägg en stor lergryta med lock i blöt ca 15 minuter.
  2. Klyfta rödlök och lägg tillsammans med potatis och morot i botten av lergrytan.
  3. Blanda ihop olivolja, dijon, finhackad vitlök och schalottenlök, rivet citronskal, 2 tsk torkad timjan, salt, paprikapulver och cayenne.
  4. Lägg kycklingen ovanpå rotfrukterna och klappa på lökmarinaden. Lägg på locket och sätt in i kall ugn. Sätt ugnen på 200° och tillaga tills innertemperaturen i kycklingens lårveck är 80°, ca 1 ½ timme.
  5. Ta ut lergrytan och häll av skyn i en skål. Lägg över rotfrukterna i en ugnsfast form och salta och peppra dem. Ställ tillbaka lergrytan med kycklingen och formen med rotfrukterna i ugnen tills allt fått fin färg, ca 10-15 minuter.
  6. Skala och finhacka lök och äpple.
  7. Värm rapsolja i en kastrull och fräs lök och äpple en stund. Tillsätt skyn, matlagningsbas och 1 tsk torkad timjan och låt sjuda ca 10 minuter. Mixa till en slät sås och smaka av med salt och peppar.
  8. Servera kycklingen med rotfrukterna och såsen och toppa med färsk timjan.

Anteckning

Har du inte använt lergrytan på länge, lår den gärna ligga i vatten över natten. Har du ingen lergryta går det fint att göra rätten i en annan ugnsfast gryta. Tillsätt då en liten skvätt vatten i botten innan den sätts in i ugnen.