Foto av Citronpaj från WW ViktVäktarna

Citronpaj

11
Points®
Total tid
1 tim 15 min
Förberedelse
45 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
12
Svårighetsgrad
Medel
Gillar du att baka är denna friska citronpaj ett måste! Absolut en vinnare med sin syrlighet som balanseras av svag sötma. Mmmmm...

Ingredienser

Vetemjöl

2½ dl

Margarin flytande 80%

115 g

Vatten

1 msk

Citron

1 st

Vatten

2 dl

Socker

3 dl

Majsmjöl

5 msk

Ägg

4 st

Vaniljsocker

1 tsk

Citronmeliss

1 msk

Instruktioner

  1. Blanda samman vetemjöl, 100 g margarin och 1 msk vatten till en deg som får vila ca 1/2 timme i kylskåp. Tryck eller kavla ut degen. Nagga degen med gaffel. Grädda i 225° mitt i ugnen ca 20 min. Tvätta citronen. Riv det yttersta av skalet samt pressa ur citronsaften. Blanda 2 dl vatten, 2 dl socker, citronsaft och majsmjöl. Koka upp under omrörning tills den börjar tjockna. Tag av kastrullen från plattan, vispa ner äggulor en i taget. Ställ tillbaka citronblandningen på plattan och låt det hela sjuda upp under omrörning. Krämen skall tjockna men ej koka. Tag av kastrullen från plattan, tillsätt 1 msk margarin och citronskal. När pajskalet har kallnat, bred ut den kylda citronkrämen i skalet. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt 1 dl socker och vaniljsocker. Fortsätt att vispa till det hela är tjockt. Spritsa eller bred marängen på citronpajen. Grädda i 150° tills den fått fin färg.