ViktVäktarna - Coq au vin med kycklingbullar

Coq au vin med kycklingbullar

14
Points®
Total tid
1 tim
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Bjudgrytan framför nästan alla andra! Fast här uppdaterad med kycklingfrikadeller som variation till det klassiska originalet. Perfekt mat att förbereda och bara värma på medan potatisen kokar och du snackar med gästerna.

Ingredienser

Potatis

600 g

Jordärtskocka

400 g

Kycklingbacon

100 g

Purjolök

1 liten(t)/små

Morot

2 medelstor(t)/medelstora

Champinjoner

250 g, små

Lök

10 liten(t)/små, steklök

Rapsolja

2 tsk

Vin, rött 11%

2 dl

Vatten

3 dl

Kycklingfond

1½ msk

Socker

½ tsk

Schalottenlök

2 st

Kycklingfärs 5%

500 g

Ägg

1 st

Salt

½ tsk

Svartpeppar

1 krm

Vatten

1 liter

Kycklingbuljongtärning

2 st

Smör

1 msk

Mjölk 0,5%

1½ dl

Timjan

2 msk, färsk

Instruktioner

  1. Koka potatis och jordärtskockor.
  2. Skiva upp och stek bacon i en torr panna. Lägg åt sidan. Skiva purjolök och morötter. Skala steklökarna.
  3. Värm olja i en stor gryta och bryn grönsakerna och svampen. Häll på vin, vatten och fond. Koka upp och låt sedan sjuda 10-15 minuter under lock. Smaka av med salt, peppar och socker.
  4. Finhacka eller riv schalottenlök och blanda med färs, ägg, salt och peppar. Forma köttbullar, gärna med hjälp av spritspåse.
  5. Koka upp vatten med buljongtärningar och lägg ner köttbullarna. Låt sjuda 10 minuter utan lock. När alla flutit upp till ytan är de genomkokta. Lägg över dem i grönsaksgrytan.
  6. Stöt potatis och jordärtskockor tillsammans med smör och mjölk till ett mos. Smaka av med salt och peppar.
  7. Blanda ner bacon och timjan i grytan. Servera med potatis- och jordärtskocksmos.

Anteckning

Buljongen du kokade frikadellerna i kan du spara till nästa gång du gör soppa eller sås, det blir massor med smak! Frys in eller förvara några dagar i kylen.