Foto av Crème caramel med kardemumma från WW ViktVäktarna

Crème caramel med kardemumma

6
5
5
SmartPoints per portion
Total tid
4 tim 40 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
6
Svårighetsgrad
Avancerat
Förr sa vi brulépudding, idag säger vi crème caramel. Kärt barn har många namn, och detta är sannerligen ett kärt litet barn. Crème caramel är en uppskattad dessert gjord på ingredienser du ofta har hemma och är inte alls så svår som du kanske tror! Dessutom går den utmärkt att göra dagen innan du ska bjuda på den, och det är ju smidigt.

Ingredienser

Socker

75 g

Vatten

3 msk

Ägg

3 st

Socker

2 msk

Mjölk 0,5%

4½ dl

Vaniljpulver

¼ tsk

Kardemumma

1 tsk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 150°.
  2. Värm socker och vatten i en tjockbottnad kastrull tills sockret karamelliseras. Blanda eller rör inte om, då kan sockret kristalliseras. Fördela i portionsformarna.
  3. Vispa försiktigt ihop ägg, socker, mjölk och sila ner i portionsformarna genom en finmaskig sil (detta för att få bort äggviteklumpar). Blanda ner vaniljpulver och kardemumma.
  4. Fyll en större ugnsfast form med hett vatten och sätt försiktigt ner portionsformarna. Vattnet ska nå upp till ⅓ av formarna.
  5. Sätt in i ugnen tills puddingarna stelnat, ca 30 minuter. Lyft direkt portionsformarna ur vattenbadet och låt svalna i rumstemperatur. Ställ sedan in i kylen, gärna minst 4 timmar.
  6. Dra en vass kniv längs kanterna och vänd upp på små assietter vid servering.

Anteckning

Håller ca 3 dagar i kylen.