ViktVäktarna - Dan dan nudlar

Dan dan nudlar

11
Points®
Total tid
30 min
Förberedelse
5 min
Tillagningstid
25 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Dan dan nudlar är kanske den mest populära gatumaten från Sichuanprovinsen i Kina. Det handlar om nudlar toppade med kryddig färs (traditionellt fläsk, här quorn), en sås med het chiliolja, salladslök och ofta jordnötter i någon form. Ogillar du kryddig mat gör du bäst i att hålla dig borta från denna rätt. Och är du riktigt tuff, så skippar du tahinin som mildrar hettan.

Ingredienser

Rapsolja

2 msk

Sichuanpeppar

½ msk

Stjärnanis

1 st

Kanelstång

1 st

Chili flakes

1 tsk

Quornfärs

400 g

Hoisinsås

3 msk

Sherryvinäger

1 msk, 1-2 msk

Kinesisk soja

2 tsk, 2-3 tsk

Inlagd gurka

2 dl

Tahini, med salt

2 msk

Vitlök

2 klyfta(or)

Nudlar 100% fullkorn, okokt

200 g

Pak choi

2 st

Salladslök

2 st

Jordnötter osaltade

4 msk, hackade

Instruktioner

  1. Blanda olja, sichuanpepparkorn, stjärnanis och kanelstång i en liten kastrull. Hetta upp och låt sjuda ca 5 minuter. Sila oljan och blanda ner chili flakes. Låt svalna.
  2. Värm lite av chilioljan i en panna och bryn färsen. Blanda ner hoisinsås, vinäger och soja och låt steka tills vätskan kokat in. Stek vidare tills färsen är lite krispig. Hacka gurkan och blanda ner, låt den bli varm.
  3. Koka nudlar enligt anvisning på förpackningen. Spara 2 dl av kokvattnet.
  4. Blanda ihop kokvattnet med resterande chiliolja, tahini och finriven vitlök.
  5. Halvera pak choi och koka hastigt i lättsaltat vatten.
  6. Lägg upp nudlar i skålar och blanda ner såsen. Lägg på färs och pak choi. Toppa med finstrimlad salladslök och hackade jordnötter.

Anteckning

Är du en av de personer som är tokig i jordnötter (du är bland vänner), byt tahini till jordnötssmör.