Foto av Dinkel- och rågbröd med pumpakärnor från WW ViktVäktarna

Dinkel- och rågbröd med pumpakärnor

3
Points®
Total tid
3 tim 10 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
1 tim
Portioner
25
Svårighetsgrad
Medel
Hembakat är godast! Dinkel är en gammal mjölsort som åter är tillbaka, modernare än någonsin. Och hur gott som helst.

Ingredienser

Dinkelmjöl, fullkorn

7¼ dl

Rågmjöl

6½ dl, fint

Jäst

1 pkt

Vatten

5½ dl, 37°

Salt

2 tsk

Sirap

2 tsk

Pumpakärnor

5 msk

Rapsolja

1 tsk

Honung, flytande

2 tsk

Instruktioner

  1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i ljummet vatten, 37°. Tillsätt salt, sirap, 4 msk pumpakärnor och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 1 ½-2 timmar. Ta upp degen på bakbordet och knåda den. Forma till ett bröd. Smörj en brödform med olja och lägg i brödet. Rör ut honungen i 1 msk ljummet vatten och pensla brödet. Strö över resterande pumpakärnor och låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen 200° ca 1 timme. Låt brödet svalna inlindat i bakduk.

Anteckning

1 bröd = ca 25 skivor. Får du inte tag på dinkelmjöl kan du byta det till ett fullkornsvetemjöl.