Foto av Eggs Benedict med rökt lax från WW ViktVäktarna

Eggs Benedict med rökt lax

6
4
4
SmartPoints per portion
Total tid
15 min
Förberedelse
5 min
Tillagningstid
10 min
Portioner
2
Svårighetsgrad
Medel
Vad är lyxigare än en Eggs Benedict en långsam helgmorgon? Inte mycket skulle vi tro! I denna variant har vi bytt ut bacon mot kallrökt lax och den blir, om möjligt, ännu godare! Dessutom toppar vi den med ett något smartare alternativ till den smörstinna hollandaisesåsen som är både otroligt god och enkel. Eggs Benedict funkar lika bra till frukost, som till brunchen eller en lättare lunch.

Ingredienser

Mjölk 0,5%

¾ dl

Majsstärkelse (redning)

1½ tsk

Citron

2 tsk, pressad

Senap (dijon)

¼ tsk

Smör

1 tsk

Dill

1 tsk, hackad

Citron

½ st, ¼ tsk rivet citronskal

Vatten

1½ liter

Ättika

1 msk

Salt

1 tsk

Ägg

2 st

Bröd ljust/vitt

2 skiva(or)

Lax kallrökt

40 g

Instruktioner

  1. Vispa ihop mjölk och majsstärkelse i en kastrull. Vispa ner pressad citron, dijon och en nypa salt. Värm såsen under omrörning tills den kokat upp. Sänk värmen och låt sjuda ca 2 minuter, vispa konstant. Ta från värmen och vispa ner smör, dill och citronskal. Vispa tills smöret smält.
  2. Koka upp en kastrull med vatten. Blanda ner ättika och salt. Knäck äggen i vars en kopp. Håll vattnet sjudande och gör en virvel i vattnet med en sked. Släpp sedan ner äggen, ett i taget, i kastrullen. Låt sjuda 3 minuter. Lyft upp äggen och lägg på hushållspapper.
  3. Rosta eller stek bröden och lägg på lax, ägg och häll över såsen. Toppa gärna med lite mer dill.

Anteckning

Det är gott att bottna mackan med lite stekt spenat.