ViktVäktarna - Engelsk skaldjurspaj

Engelsk skaldjurspaj

8
Points®
Total tid
1 tim 10 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
50 min
Portioner
2
Svårighetsgrad
Medel
En ganska klassisk brittisk skaldjurs- och fiskpaj, eller fiskgratäng som den hade hetat i Sverige. Krämig, mild och så mysig en paj, eller gratäng, kan bli!

Ingredienser

Blomkål

250 g

Potatis

125 g, mjölig

Mjölk 0,5%

1 msk

Margarin flytande 80%

1½ msk

Gräslök

3 msk, hackad

Vetemjöl

2 msk

Mjölk 0,5%

3½ dl

Cayennepeppar

1 krm

Kronärtskockshjärtan i vatten

60 g

Kapris

1 msk

Bladpersilja

1 msk

Torsk

175 g, tärningar

Lax

175 g, tärningar

Skalade räkor

80 g

Parmesanost

2 msk

Sparris

100 g

Vattenkrasse

30 g, eller ruccola

Citron

½ st

Instruktioner

  1. Dela blomkål och potatis i mindre bitar koka tills de är mjuka, ca 15 minuter. Häll av vattnet och mosa tillsammans med 1 msk mjölk och ½ msk margarin. Blanda ner 2 msk hackad gräslök.
  2. Sätt ugnen på 175°.
  3. Värm 1 msk margarin i en kastrull, vispa i mjöl och låt steka 1-2 minuter. Tillsätt 3 ½ dl mjölk, lite i taget, under vispning tills du har en slät sås. Smaka av med lite salt och cayenne. Låt sjuda tills såsen tjocknat, 5-10 minuter. Låt svalna något.
  4. Låt kronärtskocka och kapris rinna av. Hacka dem grovt. Hacka bladpersilja och 1 msk gräslök. Blanda ner i såsen tillsammans med fisk och räkor. Smaka av igen och fördela sedan i två ugnsfasta formar. Klicka ut moset ovanpå och bre ut med en gaffel. Riv över parmesan och sätt in i ugnen tills de är gyllene, ca 30 minuter.
  5. Koka sparris ca 2 minuter och skölj sen i kallt vatten. Servera pajerna med sparris, vattenkrasse och citronklyftor.