ViktVäktarna - Etiopisk linsgryta

Etiopisk linsgryta

4
Points®
Total tid
20 min
Tillagningstid
20 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Efter lång dominans av det asiatiska och sydamerikanska köket (grov förenkling av geografin, vi vet), kommer nu äntligen spännande rätter från Afrika att ta allt större plats i våra restauranger, mattidningar, hem och hjärtan. I östra Afrika äter de mycket av denna typ av kryddiga linsgrytor. Här serveras den i en bakad sötpotatis – lika roligt som gott!

Ingredienser

Sötpotatis okokt

600 g, 4 st à 150 g

Lök

1 st, gul/gula

Vitlök

3 klyfta(or)

Rapsolja

2 tsk

Tomatpuré

1 msk

Kryddblandning

2 tsk, berbere

Röda torra linser

2 dl

Vatten

7 dl

Umamibuljongtärning

1 st, eller grönsaksbuljong

Spenat, färsk

70 g

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Stick hål på sötpotatisarna och sätt in i mikron 6-10 minuter på full effekt tills de är mjuka. Vänd på dem en gång. Lägg över på en plåt och sätt in i ugnen ca 10 minuter tills skalet är krispigt.
  3. Finhacka lök och vitlök.
  4. Hetta upp olja i en djup panna och fräs löken mjuk några minuter. Blanda ner vitlök, tomatpuré och berbere och låt det fräsa med en stund. Blanda ner linser, vatten och buljongtärning. Koka upp och låt sjuda ca 10 minuter utan lock tills linserna mjuknat.
  5. Blanda ner spenat och servera i sötpotatisarna.

Anteckning

Berberekrydda är en het, etiopisk kryddblandning som finns att hitta i välsorterade livsmedelsbutiker. Den innehåller en stor mängd olika kryddor, men hittar du inte den kommer du långt med att blanda ihop 2 tsk malen ingefära, 1 tsk cayennepeppar, ½ tsk lökpulver, ½ tsk kardemumma och ½ tsk kanel. Och vill du ha en lite mildare rätt går det fint att använda Ras El Hanout-krydda istället.