ViktVäktarna - Falafel på gula ärter i hembakade pitabröd

Falafel på gula ärter i hembakade pitabröd

8
Points®
Total tid
12 tim 50 min
Förberedelse
35 min
Tillagningstid
15 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Avancerat
Det bästa av så många världar har vi tryckt in i detta recept! Svenska små gula ärter tillsammans med mellanösterns goda smaker. Frityrens krispighet, men med mycket mindre fett med hjälp av en airfryer. Och så serverar vi dessa små goda krispiga gulärtsfalaflar i rykande heta, fluffiga hembakade pitabröd. Det kan inte bli så mycket bättre än så här! Har du ingen airfryer kan du tillaga falafeln i ugnen. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen på 200° varmluft ca 15-20 minuter (rulla runt dem efter halva tiden).

Ingredienser

Torra gula ärter

200 g

Bladpersilja

1 knippe(n)

Vitlök

2 klyfta(or)

Lök

1 st, gul/gula

Salt

1 tsk

Spiskummin

1 tsk

Koriander

½ tsk, malen

Rapsolja

1 msk

Jäst

½ tsk, torrjäst

Vatten

1¼ dl, 37°

Vetemjöl med fullkorn

3½ dl

Salt

½ tsk

Socker

½ tsk

Picklad majrova

1 st, ½ dl ättikssprit 12% , 1 dl socker och 1 ½ dl vatten

Sallad

4 dl

Tomat

1 st

Lök

½ st, röd/röda

Sriracha

4 tsk

Instruktioner

  1. Lägg ärter i blöt minst 12 timmar.
  2. Lös upp jäst i vatten. Häll i mjöl, salt och socker. Knåda degen ordentligt, ca 10 minuter. Forma 4 bollar och låt vila under bakduk 10 minuter. Kavla ut till ca ½ cm-tjocka rundningar och låt jäsa 1 ½ timme på bakplåtspapper under bakduk.
  3. Skär majrova i tunna stavar. Lägg ättikssprit, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda tills sockret lösts upp. Låt majrovorna koka med några minuter. Häll över i en glasburk och låt kallna i kylen.
  4. Lägg avrunna ärter i en matberedare och pulsa till smulor. Blanda runt med en sked mellan varven så att det inte blir en puré längst ner, det ska bli en grynig massa. Blanda ner finhackad persilja, riven vitlök och lök, salt, spiskummin och koriander. Tillsätt vatten (ca 2 tsk) tills du har en formbar färs. Låt stå i kylen 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 275°.
  6. Forma bollar av ärtfärsen med blöta händer, pensla eller spreja lätt med olja och lägg i airfryer på 200° ca 10-15 minuter (eller 15-20 minuter, 200° varmluft). Ta ut efter halva tiden och skaka försiktigt runt dem. Får inte alla bollar plats samtidigt, gör dem i omgångar.
  7. Sätt in plåten med bröden i ugnen. När de reser sig, vänd upp och ned på dem och baka ytterligare ca 2 minuter. Lägg under en bakduk till servering.
  8. Skär ett jack i en ände av bröden och fyll dem med sallad, tomat, lök, avrunnen majrova, falafel och sriracha.

Anteckning

Även en vitlökssås är gott till!